hirdetés

A tenisz szövetség úgy tudjuk milliárdos ügyletet kötött a Hagyó- féle bűnügyben is fel feltűnő cégvezérrel, akinek vállalkozásai, érdekeltségei  az elmúlt évtizedben kurtán és furán tűntek el a cégtemetőkben, hihetetlen milliárdos adóhiányokkal. Emiatt igen kellemetlen és már-már vállalhatatlan helyzetbe kerülhet a szövetség Fideszes politikusa, hisz nagyon úgy tűnik egy számlagyárral szerződtek.

 

mitók 2Mi köze van a BKV túlszámlázásnak, Hagyó ex-MSZP főpolgármester-helyettesnek a peréhez, és a Fideszes politikus vezette Magyar Tenisz Szövetségnek és a Berki Krisztián vezette Fradinak egymáshoz ?  Első ránézésre semmi. Picit leülve és értelmezve a Magyar Tenisz Szövetség utóbbi években történő működését górcső alá véve azonban egy valami közös. Egy vállalkozó. Egy megnyerő modorú modernkori fiatal ifjú titán vállalkozó, akinek a cégei fura pénzügyekben voltak érintettek. Ott volt a Hagyó-perben, a BKV botrányban, a Fradinak és most az MTSZ-nek is számlázott, nem keveset. A fiatal üzletember cégein százmilliók, milliárdok mentek át. Ráadásul a fiatal vállalkozó ex-cégei mind kurtán és milliós, milliárdos adóhiányokkal tűntek el a cégtemetőkben. Ráadásul a megnyerő modorú biznisz man nevén semmi vagyon nincs. Érdekes, hogy ez és cégeinek múltja nem tűnt fel az MTSZ vezetőinek és Fideszes elnökének.   Bennünk az ilyen cégvezetők többnyire azt a gyanút ébresztik, hogy olyanok mint a klasszikus számlagyárosok, megfoghatatlanok.

Az pedig külön sajnálatos, hogy ez a „számlagyár gyanús cégek sokaságában érintett ” vállalkozó most a Fideszes Szűcs Lajos elnök úr által vezetett MTSZ-el is bizniszelt. Nem is kicsit. Sőt lehet ez Szűcs elnök úr politikai karrierjébe fog kerülni.

A teniszezőknél most felbukkant cégvezérről tudni kell, hogy anno a HR munkaerő kölcsönző cégcsoporthoz is köze volt, amely szintén felszámolás alatt van és kitudja hány milliárd tűnt el.

A tenisz szövetséget most bajba sodró vállalkozó korábban is sportos cégeket alapított, nem egyet. Ráadásul rengeteg Nb 1-es futball klub alvállalkozója volt a Sportlife Media és a Sport and Media cégeivel. Főként adóoptimalizálás miatt. Legalábbis sokak erről beszéltek nekünk név nélkül. Stratégiai partnere volt például a Berki éra alatt egészen biztosan a Fradinak is, és más neves budapesti csapatoknak is. De más sportágban többek között a veszprémi kézis klubbal is bizniszeltek.

Az is érdekes, hogy sosem lett gyanúsított a fura számlázások miatt a fiatal vállalkozó. Mintha valamiféle felső védelemben részesítették volna. Kérdés most ez mire lesz elég. Megússza a teniszezők fura milliárdos ügyleteit is?

Talán nem véletlen mindezek tudatában, hogy a  teniszezőknél indult NAV nyomozás során többek között arra keresik a választ a nyomozók, hogy milyen munkát végzett el a szövetségnek a Universal CE Kft. Ennek a cégnek  vezetőjének a korábbi cégeivel van baj nem kicsi, és ezen személy tűnt fel korábban a Hagyó-féle bűnügyben is cégeivel és említettük meg cégeit.  A NAv nyomozók arra is kíváncsiak, hogy a mostani cégének a bevétele egymilliárd forint felett volt 2017-ben, és ebből pontosan mennyit kapott az MTSZ-től. (Gyanítjuk rengeteget ).

Az Index szerint a cégvezető korábbi cégeinél sok kényszertörlés volt, első ránézésre aggályos, miért velük szerződtek Szűcs elnök úrék.

A NAV úgy tudjuk most arra is kíváncsi került-e állami támogatás offshore hátterű céghez, ami törvénysértés. Már pedig ezen Universal nevezetű cégben van off-shore tulajdonos.

A sportot felügyelő Emmiben már meg is van az első válasz a tenisz szövetségnél kirobbant botrányra, a szövetség ugyanis nem kapja meg a nagy tenisztornákra a milliárdokat, hanem ezeket a sportállamtitkárság felügyelete alatt bonyolítják majd le, komoly kontroll alatt. A 2017-ben 2,7 milliárdos Emmi-támogatást így át sem kellene utalni.

A NAV-nyomozás – ami úgy tudjuk, hamarosan elkezdődik – mindenesetre precedenst teremthet, és fontos kérdésekre adhat választ.