hirdetés

Fordulat a  monstre, több mint másfél milliárdos műtrágyacsalási ügyben, amelyet márciusban derített fel a NAV, többen ugyanis elhagyhatták a börtönt. A csalási ügynek 12 érintettje van már. Az Esti Újság úgy tudja, hogy az egyik gyanúsított hamarosan tisztázhatja magát, mert semmit sem tudott a csalásokról, az ő nevével csak visszaéltek. A műtrágyamaffia tagjai, ha bűnösnek találtanak, akkor 15 év fegyházbüntetésre számíthatnak.

NAVTermészetesen megkerestük a NAV-ot is, hogy a műtrágya maffiaügyben hogy áll a nyomozás? Nőtt-e a kárérték és bővült-e a gyanúsítottak köre.

A műtrágyás-áfacsalási ügyben jelenleg 12 gyanúsított van. A bíróság döntése alapján négy gyanúsított lakhelyelhagyási tilalom hatálya alatt áll. A költségvetésnek okozott kár mértéke nem változott. A nyomozás ütemezetten, ügyészi felügyelet mellett folyik. A vádemelés időpontjáról még nem tudunk nyilatkozni – közölte az Esti Újsággal dr. Sárközi Alexandra alezredes, bűnügyi szóvivő, főosztályvezető-helyettes a Nemzeti Adó-és Vámhivataltól.

Az Esti Újság úgy tudja, az egyik kiengedett és gyanúsított személy teljesen véletlenül keveredett a bűnügybe. Sem a csalásokról, sem egyéb visszaélésekről nem tudott. Igaz, ismert pár embert a maffia tagjaiból. Ráadásul szüksége sem volt ezen terheltnek a csalásra, hisz csalás nélkül is igen jó üzlet volt neki a műtrágya-nagykereskedelem, amivel hosszú évek óta foglalkozott. A majd hét hónapig előzetesben lévő gyanúsított nevével és kapcsolataival úgy tudni, visszaéltek a maffia tagjai, ráadásul úgy, hogy ezen személyek közt van olyan, aki még csak nem is gyanúsított a monstre ügyben, pedig annak kellene lennie.

Mint arról az Esti Újság is beszámolt még márciusban, az egyik legnagyobb műtrágyacsalási ügyet derítette fel Magyarországon a NAV. A műtrágyamaffia közel 1,5 milliárd forintnyi adót csalt el. A szervezet feltételezett irányítói előzetesbe kerültek. Azonban sok érintett szabadlábon maradhatott, illetve az Esti Újság úgy tudja, egy-két igazi kolompost le sem tartóztatott a NAV, pedig nyakig benne voltak a csalásban az illetők. Ezen személyek, úgy tudjuk, egy budapesti online rádiót is üzemeltettek.
A NAV közleménye szerint a bűnelkövetői kör – egy férfi és egy nő irányításával – főként Németországból és Ausztriából vásárolt műtrágyát. A beszerzett árut papíron uniós és magyar cégeken keresztül értékesítették hazai vállalatoknak, amelyek végfelhasználóknak adták azt tovább. A nyomozás során több millió forintnyi készpénzt, ékszereket, huszonhárom ingatlant, hét gépjárművet, az ügyben érintett gazdasági társaságok üzletrészeit, továbbá 5200 tonna műtrágyakészletet foglaltak le és negyvennégy bel-, illetve külföldi bankszámlát fagyasztottak be a NAV nyomozói.
Az akció után azonnal előzetesbe került két irányító, a két összekötő ember, és a „bűnszervezet könyvelőnője”. A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt folyik, amelyet bűnszervezet tagjai követtek el, a bűncselekmény miatt büntetésként akár tizenöt évig tartó szabadságvesztés is kiszabható.