hirdetés

A kormány támogatja a polgárőr mozgalmat, hiszen rendkívül fontos a közbiztonság, az emberek nyugalma – mondta a földművelésügyi miniszter a húsz éve alapított Karcag Városi Polgárőr Egyesület jubileuma alkalmából rendezett szombati ünnepségen. Természetesen a polgárőrség kitalálói, elindítói közt a rendszerváltás idején magas rangú rendőrtisztek is voltak, akik anno a csendőrség nevét elvetették. Így lett polgárőrség.

polgarorseg4

A rendszerváltás idején több magas rangú rendőri vezető ismerte fel, hogy kell egy civilalapú, rendőrséget segítő szervezet, amely a bűnmegelőzés szempontjából nagyon fontos, hisz járőreikkel, jelenlétükkel elriaszthatják a rossz úton járókat. Erre a rendőrségnek sosem volt kapacitása, hisz kevesen vannak és így is sok a bűntény, amivel foglalkozni kell.

Így jött az ötlet, hogy a csendőrség mintájára létre kell hozni egy szervezetet. Azonban ezt csendőrségnek nem lehet nevezni, így lettek polgárőrök.

A miniszter köszönetét fejezte ki a polgárőröknek, amiért szabadidejüket áldozzák a közbiztonság érdekében. Megjegyezte: az egyesület 1995-ös indulásakor nem gondolták, hogy az ilyen hosszú életű lesz.

Rigó Zoltán, az egyesület elnöke az ünnepségen elmondta: az elmúlt húsz évben összesen 153 tagja volt az egyesületnek, akik együttesen 75 ezer órát töltöttek szolgálatban. A taglétszám 2006 és 2008 körül volt a legmagasabb, mintegy hatvan körüli, jelenleg 21 tagja van az egyesületnek. Terveik között szerepel a Szomszédok Egymásért Mozgalom erősítése a Jász-Nagykun-Szolnok megyei településen – jegyezte meg.

Dobos László (Fidesz–KDNP), Karcag polgármestere a polgárőrök munkáját méltatva remélte, hogy sikerül majd legalább duplájára, de inkább száz fölöttire emelni a taglétszámot. Több polgárőr esetén kevesebb teher hárul egy emberre és hatékonyabb a helyi egyesület – mondta.

Kolozsi József, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Polgárőr Szövetség elnöke ennek kapcsán a törökszentmiklósi polgárőr-egyesületet említette példaként, amelynek létszáma az elmúlt két évben 33-ról 81-re nőtt.