hirdetés

Az új szuper-titkosszolgálat vezetője, ha minden igaz, dr. Takács Tibor, az eddigi országos főkapitány helyettese lesz. A Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ, azaz a TIBEK vezetőjének a kinevezését  Pintér Sándor belügyminiszter nemrég terjesztette elő Orbán Viktor miniszterelnöknek.

TIBEK-Takács

A TIBEK vezetőjének  a kinevezését még ugyan megelőzi a tábornok augusztus végén esedékes nemzetbiztonsági bizottsági meghallgatása, amelynek keretében a testület szavaz a szervezet leendő vezetőjének alkalmasságáról. Mindez azonban már csak formalitás lesz, hisz a szervezetre egyre nagyobb szükség van, bár régen a Maffia Ellenes Központ is hasonló céllal jött létre, igaz, akkor annak működése nem a terroristákra volt kihegyezve, így most abból lett egy titkosszolgálati szervezet.

Mint ismert, a TIBEK létrehozásáról június 7-én döntött a parlament, amikor elfogadta a belügyminisztérium terrorellenes törvénycsomagját.

A belügyminiszter, azaz Pintér Sándor irányítása alá tartozó szervezet feladata, hogy a nemzetbiztonságot, a bűnüldözést, a közbiztonságot vagy más, alapvető biztonsági érdeket sértő adatok feldolgozásával, elemzésével a lehető legátfogóbb képet nyújtsa a kormánynak az ország terror-, illetve esetleges más fenyegetettségéről, a belső biztonsági helyzetről és a közbiztonság állapotáról.

A TIBEK koordinálja azokat az információkat, amelyek a titkosszolgálatokhoz érkeznek a terrorizmussal vagy a szervezett bűnözéssel kapcsolatban.

(Fotó: bszki)