hirdetés

Fizetős Boldog Új Évet Kíván a kormány s kéri is a pénzed rögtön. Mint tudjuk nincs miből már lenyúlni és korrumpálni magukat a fideszes csókos köröknek. Ráadásul az autópálya matricák sem fogynak úgy ahogy tervezeték. Így lépni kellett. A cél elérte hatását, hisz a közzé tett térkép alapján, nem lesz olyan autós aki ne lenne  kénytelen fizetni. A városok, kerületek  eddigi közlekedési forgalma bizony rohamosan emelkedni fog.

 Fizetős-útszakaszok-M0-M5

A fideszes kormányzati közlemény szerint jelentősen csökkennek az autósok úthasználati költségei 2015-től a megyei matricák bevezetésével. Ami így nem igaz, hisz annak, aki eddig nem váltott autópálya matricát, mert nem volt rá szüksége, annak minden bizonnyal emelkedni fognak az eddigi terhei. Azaz az autósok adófizetési kötelezettségének körét jelentősen  kibővítette a kormány . Amit Fónagy János államtitkár a HírTV- ben nem is tagadott. Ő azzal indokolta ezen lépést,hogy sajnos az autósok alig 7 %-a vesz valamilyen autópálya matricát,  ez pedig kevés, hisz Németországban ez a szám30% fölött van.

Nos Fónagy úr mondandója több mint érdekes.

A tárca hangsúlyozza: gyökeres újítást jelent a hazai gyorsforgalmi úthasználatban az autósok költségeit jelentősen csökkentő megyei matrica 2015. január elsejétől történő bevezetése. Az új rendszerben segítenek eligazodni a megyei térképek, ezeknek köszönhetően az autósok felmérhetik, mely úthálózati szakaszokon jogosultak egy adott megyei matricát használni. A térképek elérhetők, letölthetők a kormany.hu, a nemzetiutdij.hu, az utinform.hu weboldalakon.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. táblákkal segíti az autósokat. Ezek az M1, M3, M7 Budapestről kivezető szakaszain az utolsó díjmentesen használható csomópont előtt figyelmeztetnek majd arra, hogy mekkora távolságot követően következik a fizetős autópálya-szakasz. Az M0-s autóúton az irányjelző táblák informálnak a díjköteles útvonal kezdetéről az arra való ráhajtás előtt, így az autósok a díjköteles szakasz előtti utolsó csomóponton keresztül elhagyhatják az autóutat.

Az NFM kiemeli: 2015. január elsejétől a mintegy 1500 értékesítési pont bármelyikén bármely megyére – Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés megye kivételével, ahol nincs díjköteles gyorsforgalmi hálózat – megvásárolható a megyei matrica. Az értékesítési pontok részletes listája december 31-től elérhető a nemzetiutdij.hu oldalon. Február elsejétől minden eddig megszokott értékesítési ponton és mobiltelefonon is meg lehet majd vásárolni az új matricákat.

A közlemény szerint türelmi idő is segíti a közlekedőket, hogy megszokják, egy adott megyében mely szakaszokon érvényes a megyei matrica. Átmeneti rendelkezésként azok az autósok, akik a díjköteles szakaszokat jövő januárban matrica nélkül használják, mentesülhetnek a 14 875 forintos pótdíj megfizetése alól, ha legkésőbb február végéig a NÚSZ Zrt. ügyfélszolgálati irodájában a szolgáltatási díj megfizetése mellett (1470 forint) az adott szakaszra érvényes megyei vagy országos éves matricát váltanak.