hirdetés

500 ezer forintnyi plusz juttatást kapnak az egészségügyi dolgozók, még ebben az évben – erről Orbán Viktor miniszterelnök beszélt az állami rádióban. A Magyar Orvosi Kamara és az ellenzék is üdvözölte a döntést, ugyanakkor szeretnék, ha a miniszterelnök egyértelművé tenné kijelentését: mikor, pontosan mennyit és készpénzben vagy utalványban fizetnének-e az érintetteknek.

 

„Ebben az évben minden egészségügyi dolgozónak tudunk biztosítani 500 ezer forintnyi plusz juttatást, elismerendő a munkájukat” – ezt jelentett be Orbán Viktor, szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. Az egészségügyi dolgozóknak szánt egyszeri 500 ezer forintnyi juttatás egyébként az MSZP 5 pontos védelmi csomagjában szerepelt, kiegészítve a szociális szférában dolgozókkal.

„Míg az orvosok, ápolók, házi ápolók a kórházakban, rendelőintézetekben küzdenek, és testi épségüket, életüket is veszélyeztetve mentik honfitársainkat. Hasonló feladatot látnak el a szociális ágazatban dolgozók, a lehető legalacsonyabb, szinte megalázó bérekért, hiszen ők az elmúlt években kimaradtak minden valódi és jelentős béremelésből” – mondta korábban Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese.

Az MSZP-hez hasonlóan, a többi ellenzéki párt is üdvözli a kormány döntését, ugyanakkor szeretnék, ha a miniszterelnök egyértelművé tenné kijelentését.

„Az még a részleteken fog múlni, hogy ez a jutalom ez beépül majd bármilyen módon a bérbe, vagy a nyugdíjazással kapcsolatban mit jelent” – fogalmazott Híradónknak Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselője.

A Demokratikus Koalíció szerint kérdés az is, hogy ez bruttó vagy nettó összeg, illetve, szerintük a miniszterelnök megfogalmazásából nem derül ki egyértelműen, hogy valóban pénz juttatásról van szó.

„Most azonnal kapjon, minden egészségügyi dolgozó, ne egyszeri juttatást, hanem 100 %-os béremelést és ezt pénzben, nem valamilyen utalványban kapják!” – jelentette ki Molnár Csaba.

A Jobbik is általános béremelést szeretne. Szerintük a novemberig beígért 20 százalékos emelést azonnal, az elkövetkezendő évekre szánt 30 %-os béremelést pedig augusztusig kellene megadni.

„Szerintem sokkal nagyobb nyugodalmat ad azoknak a dolgozóknak, sokkal jobban megbecsüli őket az az emelés, ami nem egy egyösszegű emelés, hanem egy a bérbe beépülő, amire mindig számíthatnak” – véli Lukács László György, a Jobbik képviselője.

A Magyar Orvosi Kamara azt írta, üdvözölnek minden, a járvánnyal küzdő egészségügyi dolgozók iránti megbecsülést, szolidaritást kifejező gesztust és intézkedést. Mint írják a Kamara viszont csak az intézkedéssel kapcsolatos részletek ismertetése után foglal állást. Ezt Gulyás Gergely, miniszterelnökséget vezető miniszter szombaton részletezi.