hirdetés

Az ügyészség a volt titokminisztert és az NBH exvezérét mindenképpen börtönben szeretné látni. Így bár a Kaposvári Törvényszéken első fokon és megismételt eljárásban 5 év után ugyan mindenkit felmentettek a kémperben, az eljárás tovább folytatódik.

laborc-galambos-mtiFelmentette a kémkedési per vádlottjait a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa csütörtökön meghozott elsőfokú, nem jogerős határozatában.

A Katonai Ügyészség Galambos Lajos nyugállományú vezérőrnagyot, a Nemzetbiztonsági Hivatal 2004 és 2007 közötti főigazgatóját kémkedéssel, Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét felbujtóként elkövetett kémkedéssel, Laborc Sándor volt dandártábornokot, a Nemzetbiztonsági Hivatal 2007 és 2009 közötti főigazgatóját kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással, P. Lászlót, a kémbotrányban felbukkanó, orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát pedig államellenes bűncselekményekkel vádolta meg 2011-ben.

A Kaposvári Törvényszék Vadócz Attila hadbíró vezette tanácsa új eljárásban, azután hozott döntést, hogy a Fővárosi Ítélőtábla tavaly eljárási hibák miatt hatályon kívül helyezte a Debreceni Törvényszéknek az ügyben 2013-ban hozott elsőfokú ítéletét. Ebben Galambos Lajos és Szilvásy György egyaránt két év tíz hónap börtönbüntetést, Laborc Sándor egy év, két év próbaidőre felfüggesztett börtönt kapott, P. Lászlót felmentették.

A bírósági eljárás államtitkok miatt zárt ajtók mögött folyik, a Kaposvári Törvényszéken is csak a döntés rendelkező része volt nyilvános. Az ügy iratait 2040-ig titkosították, ezért nem tudni hivatalosan, mi volt az, amiért a volt titkosszolgálati vezetőknek a vádlottak padjára kellett ülniük.

Mindenkit felmentett a bíróság bűncselekmény hiányában, álláspontunk szerint nem is lehetett volna más ítéletet hozni. Az ügyész mind a négy vádlottat érintően fellebbezett a határozat ellen, így az nem jogerős. A volt titokminiszterre és az NBH egykori főigazgatójára is letöltendő büntetés kiszabását kéri a vádhatóság továbbra is ” mondta az Esti Újságnak dr. Zamecsnik Péter, Laborc Sándor védőügyvédje.

A kémper a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa előtt folytatódik majd. A kémkedési per aktáit továbbra is titkosítva kezelik, így jó pár évtizedig nem lehet megtudni, hogy pontosan miért is fogták perbe és helyezték előzetes letartóztatásba is a per két érintettjét is, köztök az NBH exfőigazgatóját.