hirdetés

Négyévnyi pereskedés után kiderült, ártatlanul ítélték el kétszer is az autóst egy zebrán elütött kerékpáros-gázolás miatt. A Kúria az első és másodfokú elmarasztaló ítéleteket megsemmisítette.
gyalogos gázolásMég 2012 januárjában egy autós 50-60 km/órás tempóval közelítette meg a zebrát Pest megyében, amikor balról megérkezett egy biciklis, aki a járdaszigetről simán lehajtott és keresztezte a főutat a zebrán. Az autós fékezett ugyan, de már nem tudott megállni, elütötte a biciklist, aki belehalt sérüléseibe.

Az ügyben első- és másodfokon is az autóst marasztalta el a monori, majd a budapesti bíróság. Többek között mindkétszer arra a KRESZ-szabályra hivatkozott, ami szerint a gépjárművezetőknek fokozott óvatossággal kell megközelíteniük a gyalogosátkelő helyeket és legfeljebb olyan sebességgel haladhatnak, hogy ha szükséges, biztonságosan meg tudjanak állni.

A Kúria az ítéletet felülvizsgálva megállapította, hogy a KRESZ csak abban az esetben írja elő, hogy az autósoknak meg kell állniuk a zebra előtt, ha gyalogos lép az úttestre, tehát ez az előírás nem védi a kerékpárosokat.

Kerékpáron ülve zebrán áthajtani eddig sem volt jó a KRESZ szerint. Most kiderült, tényleg így van.