hirdetés

Az ügyvédek szerint a vádirat rossz az őssejt perben.  Ezért bűncselekmény hiányában kérik az összes vádlott felmentését. Tiltott emberi szövettel ugyanis senki sem élt vissza, az elhalt abortumok pedig nem minősíthetőek ennek. Ráadásul minden beteg tájékoztatva lett, hogy gyógyíthatatlan betegségére ez a szer nem biztos, hogy segítség lesz, így a csalás vádja sem értelmezhető az ügyészség részéről. Az őssejt per védőbeszédei elkezdődtek. Bár az ügyészség vádkiterjesztéssel élt a hírhedt őssejt perben, senkinek sem kell börtönbe mennie. Így a vádlottak padján ülő neves sztár Fásy Ádám vagy az ismert műkereskedő Pákh Imre is fellélegezhet. A sors fura fintora azonban, hogy az ügyben ült majd két évet előzetesben az ukrán-amerikai Jurij Baltajtiszt professzor és asszisztense Kurnyikova. Teljesen  feleslegesen.

 őssejt

Mint arról beszámoltunk váratlanul vádkiterjesztéssel élt az ügyészség az Őssejt ügyként elhíresült büntetőeljárásban, ahol közismert személyek és tévések is a vádlottak padján ülnek. A mulatós zene királyára Fásy Ádámra és nyolc társára börtönbüntetést kér a vádhatóság, igaz csak felfüggesztettet. A vádlottak közt van a Munkácsy festmény tulajdonosa vitéz Pákh Imre is és sokan mások. Az ügyben az ukrán-amerikai Jurij Baltajtiszt professzor  és asszisztense két évet ült előzetes letartóztatásban és volt háziőrizetben utána. Hogy minek  ? Azt már akkor sokan nem értették. Most pedig a vádhatóság felfüggesztett büntetést kér.  Hát szép. Feltehetőleg a két vádlott nem kis kártérítést fog majd kérni a per befejezése után s jó eséllyel fizethet is majd a magyar állam.

De térjünk rá a legutóbbi tárgyalásra, ahol a védőbeszédek kezdődtek el. Az ukrán-amerikai neves professzort nemrég Nobel díjra is jelölték, de csöppenjünk a valóságba.

Ügyvédje   dr. Holló Gábor a védencei felmentését kérte, mert nem történt bűncselekmény. A vádirat szerinti csalás meg sem történt az ügyvéd szerint, hisz a betegek tájékoztatva lettek arról, hogy ez a szer, amit kaptak és megvásároltak az őssejtekből lettek előállítva és nem biztos, hogy eredményt fog hozni, hisz betegségük  gyógyíthatatlan. Arra pedig semmiféle nyilatkozat, tanú vagy egyéb bizonyíték nincs, hogy a vádlottak  mást mondtak volna, így a vád ezen része több mint fura. A orvosok azt sem ígérték dr.Holló szerint, hogy az életük élhetőbb lesz így fura és sokkoló, hogy csalás is szerepel a vádiratban. Csalás ugyanis nem történt.  A tiltott emberi szövettel való visszaélés pedig több ponton is megmagyarázhatatlan. Az ügy idején történt törvények és jogszabályok értelmében az abortumok, elhalt embriók ugyanis nem emberi szövetek. De ezt még Tudományos Tanácsok is elismerik. Az őssejteket a vádlott professzor és asszisztense ugyanis ebből nyerték ki. A törvényi felsorolásokban sem ismerte el tiltottnak,vagy emberi szövetnek,  így ezek bárminemű felhasználása sem volt tiltott . Az új BTK érdekes módon már az elhalt abortumokat is emberi szövetnek minősíti és tiltja ezek  felhasználását. Azaz ez is azt mutatja, hogy eddig ez nem volt tiltott. A jelenlegi hatályos törvények értelmében pedig mindig azon törvényt kell alkalmazni egy egy ügyben, ami érvényes volt, kivéve, ha az új szabályozás enyhébb retorziókat alkalmaz. –mondta el beszédében, dr. Holló Gábor, ügyvéd.

A terhelteket egyébként nemcsak bűnszövetségben elkövetett csalás, de tiltott emberi szövettel való visszaélés miatt is felelősségre akarja vonatni a bírósággal az ügyészség.  A vádlottak padján olyan neves személyek is találhatóak, mint a mulatós zene királya Fásy Ádám vagy épp a Munkácsy festmény tulajdonosa vitéz Pákh Imre üzletember. De a szebb napokat látott és a TV2 által agyon dicsért kaposvári plasztikai sebész Schaffer András is vádlott. Az ügyészség némiképp váratlanul de élt a vádkiterjesztés lehetőségével és a csalás mellett tiltott emberi szövettel való visszaélés miatt is kéri a vádlottak bűnösségének kimondását. Némi öröm lehet az ürömben, hogy a vádhatság senkire sem kér letöltendő szabadságvesztést.

A korábbi tárgyalások érdekessége az volt, hogy az ügyészség hangsúlyozta, hogy az őssejt kutatásoknak van jövője s ez igen fontos lehet a gyógyászatban, de ezt csak megfelelő törvényi keretek és engedélyek közt szabad csinálni de épp ezek hiányoztak és nem álltak rendelkezésére a vádlottak által irányított cégnek.

Mint közismert, a vádlottak különböző módon kötődtek az IRM Magyarország Nemzetközi Biotechnológiai és Őssejt Központ Zrt.-hez, melynek kaposvári klinikáján, és más helyszíneken az ügyészség szerint engedély nélkül végeztek őssejt kezeléseket – a társaságnak csak az őssejtek levételére és tárolására volt jogosítványa a vádhatóság szerint. Az érintettek egy-egy kezelésért általában 25 ezer amerikai dollárt vagy 5 millió forintot fizettek. Miután a beavatkozások a hatóságok tudtára jutottak, a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai 2009 nyarán a fővárosi Nyírő Gyula Kórház területén működő bérelt magánrendelőben értek tetten három gyanúsítottat, amint – a hatóság szerint – éppen őssejt beültetést akartak végezni. Az ügyben egy ukrán amerikai professor és egy ukrán biólogus nő több mint két évig volt kényszerintézkedés hatálya alatt, jogsértően.