hirdetés

Nagy nulla volt, úgy tűnik, a Balsai-féle vizsgálat és jelentés, amely a 2006-os rendőri túlkapásokkal és eseményekkel kapcsolatosan kutakodott. Felmentették ugyanis, illetve csak megrovásban részesítették a vádlott rendőri vezetőket. Így Gergényi Péter volt budapesti főkapitányt és egyik vádlott társát a legenyhébb szankcióban, megrovásban részesítette a 2006 őszi eseményekkel összefüggésben mulasztással elkövetett katonai bűncselekmények miatt a Fővárosi Törvényszék kihirdetett elsőfokú, nem jogerős döntésével.

főrendőrök

A vád alá helyezett rendőri vezetőket, főkapitányokat nem büntették meg úgy, ahogy azt sokan várták. Hiába hangoztatta anno a 2006-os eseményeket vizsgáló bizottság, s legfőképp ma már alkotmánybíróként ténykedő Balsai István, hogy itt milyen súlyos bűnök történtek, a bíróság nem így látta.  12 rendőri vezetőt, köztük az ex országos főkapitányt Bene Lászlóval szemben is a bíróság ugyanis megszüntette az eljárást, amelyet még a híres Balsai-féle jelentés alapján indítottak. Balsai azóta, mint ismeretes, az Alkotmánybíróságban kapott megtisztelő helyet.

Picit rosszabbul járt Gergényi Péter ex budapesti kapitány, a vasprefektusként becézett vezető, aki a negyedrendű vádlott, a tévészékház ostrománál a rendőri erők helyszínparancsnoka kapott megrovást.

Az ügyészség a tévészékház ostrománál és az azt követő napokban, illetve október 23-án a főváros utcáin történtekkel kapcsolatban jobbára mulasztással elkövetett katonai bűncselekmények miatt emelt vádat három rendőr tábornok, köztük Bene László akkori országos és Gergényi Péter akkori budapesti főkapitány, valamint egy tucatnyi rendőr ellen.

A vádlottak zömmel tagadták bűnösségüket. A büntetőper két éve kezdődött, több mint száz tárgyalást tartottak. Az ügyész vádbeszédében jobbára felfüggesztett szabadságvesztést, a védők felmentést kértek.