hirdetés

Meg akarják szüntetni Matolcsy alapítványait. Sőt nyomozó bírókat akarnak az MNB-alapítványok miatt, hisz a legfőbb ügyész neje valamilyen formában érintett ezen alapítványoknál. Feljelentést küld a legfőbb ügyésznek az LMP társelnöke a Magyar Nemzeti Bank  alapítványainak létrehozásával kapcsolatban hivatali visszaélés és hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt. Schiffer András az ügyészségnek küldött másik beadványában az alapítványok megszüntetését is kéri.

schiffer

Az ellenzéki politikus Schiffer András kijelentette, hogy  a jegybank a hat alapítványát törvényi felhatalmazás nélkül hozta létre, az MNB ugyanis csak olyan feladatokat láthat el, amelyeket jogszabály ír elő számára. Schiffer András szerint ez azt jelenti, hogy alapítványt is csak törvényben meghatározott feladatok ellátására alapíthatott volna. Az ügyészségnek ugyanakkor szerinte nemcsak ezt a helyzetet kell kivizsgálnia, hanem az intézmény törvényességi felügyeleti jogkört is ellát az alapítványok felett, a politikus megítélése szerint így már azok bejegyzését is meg kellett volna akadályoznia.

A képviselő már azt is aggályosnak ítélte, hogy Matolcsy György jegybankelnök – a sajtóhírek szerint –alapítóként meghatározó befolyást gyakorolt azok működésére. Megjegyezte azonban, az ügyészségi vizsgálat kezdeményezésekor pikáns helyzettel állunk szemben, hiszen a legfőbb ügyész „izgalmas összefüggésben áll” ezen alapítványokkal, felesége ugyanis tisztségeket tölt be azokban.

Az LMP ezért törvénymódosítással az úgynevezett nyomozó bírói intézmény létrehozását is kezdeményezi. Így szüntetné meg a jelenlegi helyzetet, amelyben – egyedüli intézményként – az ügyészség saját maga felett gyakorol felügyeletet.

A Kúriához tartozó nyomozó bírók három esetben vennék át a felügyeletet: ha vezető ügyész vagy hozzátartozója bűncselekmény gyanújába keveredik, ha egy vezető ügyész és közeli hozzátartozója által képviselt gazdálkodó szervezettel szemben kell törvényességi felügyeleti jogkört gyakorolni vagy ha a vezető ügyészek összeférhetetlensége merül fel.