hirdetés

Az Esti Újság úgy tudja feljelentették a közismert bírót dr.Kalina Józsefet. A Teréz körúti robbantást is tárgyaló bíró a nemrég nem jogerősen elítélt sztárnyomozók ügyében számolt el állítólag  furán és törvénytelenül tárgyalásonként jó pár tízezer forinttal többet a kirendelt ügyvédeknek, mint lehetett volna. Legalábbis a feljelentők szerint. 

 

 

kalina bíróAz ismert Fővárosi Törvényszéki bírót már többen feljelentették az elmúlt évtizedekben de ez talán a velejárója a bíráskodásnak. Kalina bíró nagy ügyeket tárgyalt, hisz a Hiszékeny –ügyet is ő vezette le és mentette fel az MSZP politikust, de ő ítélte el például Tasnádi Pétert is a sok ügye egyikében, de a Tescos rablók ügyét is Kalina tárgyalta, vagy épp most a Teréz Körúti robbantó perét is az ismert főbíró vezeti.

A főbíró most a nemrég elítélt sztárzsaruk ügyében foghatja a fejét. Feljelentették az ex-zsaruk, mert szerintük Kalina bíró úr a kirendelt védőknek járó összegnél jóval többet számolt el, mint lehetett volna.  A feljelentést először elutasította az ügyészség, ami ellen panaszt tettek az érintettek és két hónapja semmit nem kaptak a feljelentésük illetve a panaszuk állásáról.

Az ex-rendőrök szerint sérült a tisztességes eljárás és a védelemhez való joguk, ugyanis a védőktől nem volt elvárható, hogy a védelmünket tisztességesen ellássák.

Az általunk tapasztalt visszaélés miatt feljelentéssel éltünk, ugyanis álláspontunk szerint azzal, hogy az eljáró bíró olyan bűnügyben keletkezett költséget, amely nem érintette a saját büntetőügyünket számolt el hozzánk. Ezzel hivatali visszaélést és csalást is elkövetett sérelmünkre, ugyanis a jogellenesen elszámolt egy óra 5.440,-Ft költséget az ítéleteben szerepeltette velünk szemben, mint bűnügyi költség, és annak egyetemleges megfizetésére kötelezte a vádlottakat. Ezen magatartásával a bíró jogtalan hátrányt és kárt okozott a részünkre, míg mást, így a felkért védőt és az elfogott személyt, jogtalan előnyben részesített, így hivatali helyzetével visszaélt. Dr. Kalina József bíró az elfogató parancs alapján előállított, számunkra ismeretlen férfi aktáját bekérette, az abban lévő iratok alapján hozta meg döntését. Ezek alapján a tudatát valamilyen szinten csak át kellett, hogy fogja, hogy két teljesen különböző ügyről van szó. Abban az ügyben is kellene, hogy a védői díj szerepeljen bűnügyi költségként. Amennyiben ott nem szerepel, úgy már két ügyben is igen felületesen látta el munkáját, csak az a baj, hogy a mi kárunkra. Sajnos nekünk nem tett olyan gesztust, hogy másik ügy vádlottjának ügyében számolja el a védőink díját, de ha ez nem bűncselekmény és bevett szokás a bíróságon belül, akkor kérjük, hogy mi is részesüljünk ilyen kedvezményben.  Miután dr. Kalina József bíró az elszámolni kívánt plusz költségről a vádlottakat és védőket nem értesítette, így álláspontom szerint tévedésbe ejtette és tartotta a vádlottakat, melynek során kárt okozott, így csalást követett el. Álláspontunk szerint a jelenlévő vád képviselőjének is észlelnie kellett volna a visszaéléssel elkövetett csalást, de semmit nem tett a jogellenesség megszüntetése érdekében.- nyilatkozat dr.Porkoláb Zsolt vádlott az Esti Újságnak.

A főbíró elleni nyomozást megszüntető határozat elleni benyújtott panaszt még nem bírálta el az ügyészség, legalábbis erről még nem kaptak értesítést a feljelentést tevő ex-zsaruk. Persze ez nem jelent semmit, simán benne lehet, hogy nyomozgat az ügyészség az ügyben. De azon sem szabad meglepődni, ha újra elutasították volna az ex-zsaruk feljelentését és panaszát.

Természetesen várjuk az újabb fejleményeket a Kalina- ügyben s bízunk benne, hogy  csak szerencsétlen félreértés, félreszámolás és elírás áll az egész ügy mögött és nem titkoljuk abban is reménykedünk, hogy az elítélt sztárzsaruk ellen hozott elsőfokú ítéletet újra tárgyalják majd és Porkolábék igaza is kiderül .