hirdetés

Komoly bajok vannak a majd 3 milliárd forintnyi támogatást kapó szövetkezetnél. A minisztériumok már menekülnének a botrányos projekttől de a milliárdos támogatások után már csak futhatnak, hogy visszakapják. Egyrészt a pályázatban vállalt célkitűzéseikről kiderült, hogy úgy tűnik lufi jellegű azaz sosem lehet annyi biomasszát termelni, amit leírtak. Másrészt a saját pénzükből egy fillért sem költöttek el eddig a projektben, holott kellett volna, csak az állami milliárdokhoz nyúltak.  . Már a Miniszterelnökség és az Emmi vizsgálata is feltárta a súlyos hiányosságokat az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet azaz az ESZOSZ munkanélkülieket foglalkoztató projektjénél.

 eszosz

A minisztériumok vizsgálata szerint a szövetkezet nem használt fel önerőt, valamint az erdőgazdaságok nem, vagy a vállaltakhoz képest elenyésző mennyiségű erdőterületet biztosítottak – mondta Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség fejlesztéspolitikai kommunikációért felelős helyettes államtitkára.

Így az elmúlt hetekben sokat támadott ESZOSZ komoly bajba került. Pedig sokan azt mondták a kormány kedvencei lehetnek, hisz a munkanélküliek foglalkoztatására szánt 3 milliárdos támogatásból ők vittek el m2,7 milliárd forintot. A többi ötletgazda meg hoppon maradt. Így utólag persze okos az ember de talán jobb lett volna többfele osztani ezt a sok milliárdot. Igaz a rossz nyelvek szerint már a döntés elött többen jelezték bajok vannak az ESZOSZ projektjével. Egyrészt felmerült a plágium vád, mert a projektet kiollózták egy másik projektből, amihez semmi köze nem volt az ESZOSZ-nak. Azaz el lopták az ötletet. A másik a nagyobbik baj azonban az volt, hogy a projektben a szövetkezet vezetői azt vállalták, hogy évi 3-400 ezer tonna biomasszát fognak majd a munka világába visszavezetett emberekkel termelni. Mindez nagyon jól hangzik de aki szakember az tudja, hogy maxim 70-100 ezer tonna termelhető ki az erdőkből és egyéb ártéri területekből. Nos a vészharangok hiába szóltak senki nem figyelt oda. Összességében pedig nem is szabad azon csodálkozni, hogy a majd 3 milliárdos projekt összeomlik vagy legalábbis úgy tűnik.

Nos, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) tavaly év végén írt alá támogatási szerződést az ESZOSZ-szal a Komplex Térségfejlesztési Környezettudatos Munkáltatói Program a hátrányos helyzetű, alulképzett munkaerő tömeges foglalkoztatása érdekében- című projekt megvalósítására. Az ESZOSZ 2840 munkavállalót vett fel, ám 2015. július 20-án a cég megszüntette több, mint 700 alkalmazott munkaviszonyát. Csepreghy Nándor augusztus 15-én közölte, hogy vizsgálják az ESZOSZ tevékenységét, az ESZOSZ-alkalmazottak pedig elmaradt bérükért tüntettek augusztus 26-án.

A helyettes államtitkár tegnap elismerte , hogy az ügyben két vizsgálat is zajlott párhuzamosan. Egyrészt a projekthez támogatást nyújtó Emmi végzett vizsgálatot, másrészt pedig a Miniszterelnökség is elrendelt egy ellenőrzést, amelynek az volt a célja, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy a projekt folytatható-e az eredeti vállalások szerint, vagy sem.

A vizsgálatok mostanra gyakorlatilag befejeződtek. Ezek során megállapították, hogy bár az ESZOSZ a pályázat benyújtásakor igazolta a minisztériumnak a szükséges, több mint 2 milliárd forintos önerő meglétét, a projekt eddigi finanszírozásában egyetlen forint önerőt nem teljesítettek, olyan tételeket sem az önerőből fizettek, amelyeket abból kellett volna, vagyis csak az állam által biztosított forrásból működtették a projektet. Hozzátette, hogy az Emmi eddig 733 039 960 forint előleg és 566 452 903 forint számla alapú kifizetést teljesített az ESZOSZ-nak a projekt keretében. Kitért arra is, hogy a vélelem szerint az erdőgazdaságok, amelyek vállalták, hogy megnyitják a területüket az ESZOSZ munkavállalói számára, nem a megfelelő mennyiségű területet biztosították, ezért ez is hozzájárulhatott a projekt ellehetetlenüléséhez.

Csepreghy Nándor kiemelte: az Emmi elindított egy úgynevezett szabálytalansági eljárást, amelynek végén – a legsúlyosabb esetben – akár a teljes projektet felfüggesztik és minden eddig kifizetett támogatást visszafizettethet az állam.