hirdetés

Mégis van következménye a pécsi farkas kilövésének. A hatósági vizsgálatok lezárásáig felfüggesztették a Pécsi Állatkert tagságát a Magyar Állatkertek Szövetségében. Az állatkertek hazai szakmai szervezete sajnálja, hogy az állatkert gondozásában lévő – Magyarországon fokozottan védett állatfajnak számító – farkast el kellett pusztítani.

farkas

A szövetség egyhangú döntést hozott, további intézkedéseket a vizsgálat eredményei alapján hoznak majd. Közleményükben azt írták: elvárják, hogy a tagságba tartozó intézmények működése mindenben a vonatkozó jogszabályok és szakmai irányelvek szerint történjen. Emellett fontosnak tartják, hogy az állatkertek megfelelően gondoskodjanak a veszélyes állatok tartásáról.

Mint ismeretes, nagy vihart kavart a pécsi állatkertből meglógó farkas lelövése. A farkasszökés és a vad kilövése miatt a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság indított vizsgálatot. Szatyor Miklós, az állatkert igazgatója tettét korábban azzal indokolta, hogy mérlegelnie kellett, a vadállat mekkora veszélyt jelent a lakosságra. Mindeközben az Állatmentő Liga már több mint 11,5 ezer aláírást gyűjtött össze egy petícióban, amelyben az igazgató lemondását követelik.