hirdetés

Az Alkotmánybíróság kommentekre vonatkozó döntése aránytalanul nagy visszatartó hatással fog járni az interneten zajló, ma még élénk közéleti vitákra – véli a Társaság a Szabadságjogokért.

A szerdán nyilvánosságra hozott alkotmánybírósági határozat szerint: az internet nem jogmentes terület, az internetes kommunikációban tanúsított emberi magatartások és formák a jogi szabályozás tárgyát képezhetik, erre érvényesítendők az alaptörvényben rögzített alapvető jogok és kötelezettségek. A blog és a komment is közlésnek minősül, és mint ilyen az alaptörvény cikkelyének védelmi körébe esik. Ugyanez a védelem is megilleti például az internetes magánkommunikációt – például e-mail, telefon, SMS -, mint a hagyományos eszközökkel folytatottat – áll az AB határozatban.

A honlap működtetői felelősek az ott megjelent kommentek tartalmáért, még akkor is szankcionálhatják őket, ha nem volt tudomásuk, vagy utólag eltüntették a jogsértő hozzászólásokat.

A feltétel nélküli felelősség pedig rendkívül kockázatossá teszi a tartalomszolgáltatók számára, hogy felhasználóiknak megnyissák a kommentelés lehetőségét – emelte ki a TASZ közleményben.

A TASZ szerint az is előfordulhat, a tartalomszolgáltatók inkább megszüntetik oldalaikon a kommentelés lehetőségét.