hirdetés

A tanyafejlesztési program keretében három célterületre pályázhatnak a tanyán élők, amire 725 millió forint jut – jelentette be Fazekas Sándor a tegnapi sajtótájékoztatón. A települési és térségi fejlesztéseket, a tanyagazdaságok indítását és fejlesztését, illetve a tanyák lakóépületeinek felújítását, valamint lakó- és vagyonbiztonságot szolgáló egyéni fejlesztéseket támogatnak. A pályázati felhívások jövő hét második felétől lesznek elérhetőek, míg a kérelmeket várhatóan ez év júniusától lehet majd benyújtani. A nyertes pályázatokhoz akár 75 %-os előleget is igénybe lehet venni.

tanya

A 725 millió forintos nemzeti forrásból finanszírozott tanyaprogram keretében a tanyán élők három célterületre pályázhatnak – olvashatjuk a kormány hivatalos oldalán.

A települési és térségi fejlesztések támogatására biztosított keretösszeg 200 millió forint. A tanyagazdaságok indításának és fejlesztésének mezőgazdasági csekély összegű támogatására pedig 400 millió forint áll rendelkezésre.

Emellett a tanyák lakóépületeinek felújítására, valamint lakó- és vagyonbiztonságot szolgáló egyéni fejlesztésekre is lehet pályázni, 125 millió forintos keretösszeggel.Fazekas Sándor a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a tanyafejlesztési programot nemzeti forrásból finanszírozzák.
Néhány fontos információ a pályázatról

A korábbi évekhez képest nagy változás, hogy a nyertes pályázatokhoz nyújtható előlegfizetési lehetőség mértékét 75 %-ra emelték.

A pályázati felhívások várhatóan a jövő hét második felétől érhetőek el majd a kormány hivatalos oldalán.

A pályázati felhívások megjelenését követő 30. naptól, várhatóan ez év június első felében lesz majd lehetőség a pályázatok benyújtására a Herman Ottó Intézet oldalán.

A tanyafejlesztési programban nem lehet pályázni külterületi utak fejlesztésére, útkarbantartó gépek vásárlására, valamint villany-, víz- és szennyvízberuházások támogatására sem.

A települési és térségi fejlesztések támogatása pályázni lehet a tanyasi termékek védjegy- és minőségrendszerének bevezetésére, fejlesztésére, amelyre 5 millió forintot kaphatnak 90 százalékos támogatás mellett. A tanyagondnoki szolgálatok fejlesztésére szintén lehet pályázni, a pályázható összeg 10 millió forint 90 százalékos támogatás mellett.

A tanyagazdaságok indításának és fejlesztésének támogatása 3 millió forint pályázható általában 75 százalékos támogatottsággal. A 40 év alatti fiatal gazdák számára a támogatottsági szint 90 százalékos.

A tanyák lakóépületének felújítására, valamint lakó- és vagyonbiztonságot szolgáló egyéni fejlesztésekre ugyancsak kapható támogatás, ami maximum 4 millió forint lehet 75 százalékos támogatottsági szinttel.