hirdetés

A Múzeumok Éjszakájának hivatalos programjai szombaton 18 órakor kezdődnek, országszerte számos nyitott múzeummal 2200 programmal, tárlatvezetésekkel, koncertekkel és filmvetítésekkel várják az éjszakai kultúrbarangolókat egészen vasárnap hajnali 2 óráig.

muzeumok-ejszakajaA Múzeumok éjszkája idei központi helyszíne Kecskemét, ahol tavaly több mint 60 ezer látogatót regisztráltak. Itt ötven helyszínen több száz program közül választhatnak a látogatók: előadással emlékeznek az olimpiák kecskeméti hőseire a Bács-Kiskun Megyei Katona József Könyvtárban, a Bozsó Gyűjtemény rejtvényekkel átszőtt felfedezőtúrára invitál, a Kelemen László Kamaraszínház a Bánk bán előadás jelmezeiből és fotóiból rendez tárlatot.

Kecskeméten 15 oldtimer busz jár a helyszínek között, a MÁV-START és a GYSEV pedig számos vonalon menettérti kedvezményt biztosít.

Budapesten hét múzeumjárat közlekedik, valamint idén először elektromos kisautók is szállítják három útvonalon a kisebb múzeumok között az érdeklődőket.

Budapesten idén is központi karszalagbelépőt lehet váltani: a hat év alattiak számára a belépés ingyenes, a felnőttjegy 1500, a gyermekjegy 600 forintba kerül. A karszalagot megvásárlók a helyszínek összes programjához csatlakozhatnak, megtekinthetik a kiállításokat és ingyen utazhatnak a hét útvonalon közlekedő múzeumi buszjáraton.

A megnyitónak otthont adó pécsi Janus Pannon Múzeum (JPM) Vasarely Múzeumában többek között kreatív, op-art stílusú szelfit, valamint a képzőművészre jellemző motívumokból saját Vasarely-képet is készíthetnek a látogatók. Pécsett egyebek mellett még a Zsolnay Múzeumban csempefestést tartanak, a Vasváry-házban a pécsi kesztyűé lesz a főszerep.

Idén sem marad el a fáklyás túra a Jakab-hegyre, ahol a pálos kolostor romjánál a rend egyik szerzetese vezeti be a kolostori élet mindennapjaiba a túrázókat. Június 25-én Budapesten tizennegyedik, vidéken pedig tizenkettedik alkalommal rendezik meg a Múzeumok éjszakáját, amelyet minden évben a leghosszabb naphoz, Szent Ivánhoz közel eső szombaton tartanak meg.

A szervezők ebben az évben is több százezer látogatót várnak a Múzeumok Éjszakáján. Az elmúlt évben országosan csaknem 400 000-en voltak kíváncsiak rendezvénysorozatra, és a látogatók mintegy fele a vidéki helyszíneket választotta.

A részletes program megtalálható a www.muzej.hu weboldalon és a letölthető mobilalkalmazáson.