hirdetés

Ez a jogállam ?
2014-06-17 10:27

Bárki ülhet ma ártatlanul börtönben, a magyar állam nem fizet. Sőt kikéri magának, ha valaki emiatt netán perre megy.  Így jogos volt Schönstein Sándor előzetes letartóztatása, legalábbis ezt állítja ellenkérelmében az államot képviselő Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium .

Az édesanyja, Balla Irma meggyilkolásával megvádolt fiatalember 23 börtönben töltött hónapért felmentése után mintegy 20 millió forintos kártalanítást követel.

Az állam azonban láthatóan nem akar fizetni, legalábbis húzza az időt. Az ellenkérelemben az államot képviselő szaktárca elég ellentmondóan fogalmaz, először azt írja, hogy „a rendelkezésére álló adatok alapján” vitatja az igény jogalapját. Majd a következő mondatban már azt állítja, hogy „a jogalap megállapíthatóságának esetére a nem vagyoni kártalanítási igényt eltúlzottnak, a vagyoni követeléseit pedig megalapozatlannak tartja, ezért kéri a bíróságtól a kereset elutasítását, és az alperes (azaz az állam) javára perköltség megállapítását”.

Úgy tudjuk, az ellenkeresetben az is szerepel, hogy Schönstein bizonyítsa be a kárát, illetve vitatja, hogy a fiatalember egyáltalán egyetemre járt, amit az előzetes letartóztatás miatt nem tudott befejezni.

A Legfelsőbb Bíróság irányelve alapján nem kell bizonyítani, hogy valakit kár ért azért, mert megvonták a szabadságát, ez magától értetődik – tette hozzá Magyar György ügyvéd.