hirdetés

Bár lassult a természetes fogyás, de így is félévente több mint 19 ezer emberrel leszünk kevesebben, ami azt jelenti, hogy a magyar népesség csökkenése évente meghaladja a közel 36 ezres Cegléd lélekszámát.

tömegA KSH adatai szerint 2016 első félévében az előző év azonos időszakához képest, mind a születések, mind a halálozások száma csökkent, de a természetes fogyás így is 19 ezer 384 volt csupán 6 hónap alatt, ez 5833-mal kevesebb az egy évvel korábbinál.

2016 január és júniusa között 43 ezer 594 gyermek jött világra, ez 1,8 százalékkal kisebb születésszámot jelent a tavalyihoz képest. Az év első hat hónapjában 62 ezer 978 fő hunyt el, a múlt év azonos időszakánál 9,5 százalékkal kevesebben haltak meg.

Idén többen kötöttek házasságot 21 ezer 921 frigy 19 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Különösen a február–áprilisi növekedés volt jelentős. A házasságkötések számának hosszabb időszak óta tartó emelkedése így ebben az évben is folytatódott. Sőt, idén minden régióban növekedett az esküvők mennyisége a 2015-ös adatokhoz képest, ami Észak-Magyarországon és az Észak-Alföldön kiugróan magas volt (33, illetve 32%-kal nőtt a korábbihoz képest).

Régiónként eltérő adatok: 

A születések száma régiónként különböző mértékben változott. Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön enyhén emelkedett (0,7, illetve 0,3 százalékkal), a többi régióban mérséklődött. A csökkenés a Dél-Alföldön és a Dél-Dunántúlon volt jelentős (4,7, illetve 4,6%).

Az elhunytak száma mindegyik régióban visszaesett, különösen Dél-Dunántúlon, Észak-Magyarországon és Dél-Alföldön (mindhárom régióban 11 százalékkal).

A természetes fogyás üteme az összes régióban mérséklődött. A születések kismértékű emelkedése és a halálozások jelentős visszaesése miatt a legnagyobb csökkenést (36%) Észak-Alföldön regisztrálták.