hirdetés

Az Esti Újság úgy tudja, hogy Turek és B.Károly ellen a szlovák csallóközi maffia per négy vádlottja tett terhelő vallomást, akik érdekes módon eddig hallgattak és semmiről semmit sem tudtak. Más bizonyíték nincs csak szóbeszéd. A Sátor Lajos vezette szervezet tagjait 2016-ban fogták el a szlovák különleges ügyészség vezetésével és a banda tagjait majd két éve ítélték el és bizony a pentitó tagok olcsón megúszták a súlyos gyilkosságokat, hisz egyik sem kapta a kiszabható életfogytig tartó büntetést. Picit az is érthetetlen, hogy mire vártak eddig a szlovák és magyar rendőrök ? Sőt az is érdekes és elgondolkodtató, hogy vajon mennyire hihető ezen gyilkosok vallomása Turekre és B.Károlyra, hisz nyilvánvaló, hogy némi kedvezményekben bíztak Sátor emberei, de egyik bűnténynél sem voltak ott. 

 

Az Esti Újság úgy tudja, hogy Turekre és B.Károlyra legelőször K.Szilveszter beszélt az elfogott csalóközi maffia tagjai közül 2016-ban a különleges szlovák ügyészeknek. Azonban fura mód a pentitó maffiózó az előzetes fogvatartás során váratlanul meghalt. A banda többi tagja közöl H.Lehel is terhelő vallomást tett Turekre és másokra is, a férfi nem is töltött sok időt előzetesben , sőt egy gyilkossági ügyet meg is szüntettek ellene. Aztán hosszú évek hallgatása után K.Krisztián is elkezdett emlékezni. Érdekes, hogy a férfi végezte ki a banda vezérét Sátor Lajost hidegvérrel. Ráadásul K.Krisztián erős kokainfüggő így vallomásának hitelessége érdekes lesz. A férfit nemrég már el is ítélték Sátor megölése miatt és megúszta 25 évvel. Akárcsak Sz.Rolandot, aki 17 évvel megúszta az eljárást.

A vádlottak felelősök Sátor Lajos megölésért és a két Raisz tetsvérek likvidálásáért is. Fehér ló , Écsi és N. Andor megölésében is ezen személyek érintettek mind.

A vádlottak simán kaphattak volna életfogytig tartó büntetést is de nem kaptak. Érthető beszéltek Turekre és másokra is.
Azonban a vádlottak vallomása több mint érdekes. Miért ? Hát egyrészt mert Turek és a Raisz fivérek jóban voltak, konfliktus sosem volt köztük . Így a pentitó maffiózók akik kivégezték Turek barátait mondhatjuk, hogy nem kedvelték Tureket, tartottak is tőle, így a terhelő vallomásuk érthető de aligha nevezhető objektívnak.

A másik fő probléma a Turek elleni szlovák rendőrségi nyomozásokkal, hogy már többször letartóztatták és sosem tudták elítélni. Kezdődött a dunaszerdahelyi mészárlással, ahol a Pápay klán tagjait, tíz embert öltek meg. Természetesen a túlélő banda tagjai mind Turekre beszéltek. A magyar vállalkozó feladta magát miután hallotta keresik a szlovák rendőrök. Ennek ellenére több mint 4 évet ült előzetesben, vádat nem emeltek ellene végül. Csak halkan jelezzük 3 évet lehetett volna előzetesben tartani a törvények értelmében.

Aztán a Raisz tetsvérek megölésével gyanúsították meg. Már ez is érthetetlen volt, hisz jóban volt a két fiúval a magyar vállalkozó, barátok voltak azaz csak a legfontosabb indok hiányzott a motiváció. Természetesen a szlovák rendőrség itt is hitt az alvilági bűnbánó pentitó vallomásoknak. Vádemelés itt sem lett Turek ellen. Most pedig jött a csavar. Turek legjobb barátjának Döcher Györgynek a kivégzésével hozták összefüggésbe a szlovák pentitó maffiózók vallomás alapján, mondván barter gyilkosság volt. De van némi gond ezzel.

Legfőképp, hogy a bűnbánó gengszterek és most terhelő vallomásokat tevők egyike sem volt ott a Dunaszerdahelyi mészárlásnál és a Döcher gyilkosságnál sem. Így a hitelességük és a vallomásaik erősen kérdőjelesek. Nem is hitelesek mert hallották ettől vagy attól. Az is csak újabb kérdéseket vet fel, hogy most olyan maffiózók memóriája és emlékezete tért vissza hosszú hosszú évek után, akik épp Turek barátait ölték meg. Azaz így Tureket sem kedvelték.

A Döcher gyilkosságal azonban más baj is van. Tény kérdése, hogy Döcher kivégzése több mint profi volt. A gyilkosság idején a kocsmában két katonai titkosszolgálati személy is tartózkodott és végig néztek mindent. Ráadásul ebben az időben bizony a szlovák titkosszolgálatok erős lejárató akciókat és bűncslekeményeket követtek el Magyaroroszágon, Omega akció néven, amelyről a z akkori Meciar féle politikai vezetés is tudott , sőt támogatta ezt.

(Csákány Tibor)