hirdetés

Lázadnak az Unió liberális politikusai a magyar modernkori vasfüggöny miatt. Így az Európai Bizottság közbelépését kívánja elérni az európai liberálisok frakciója, hogy ne épüljön meg az Orbán-kormány által a magyar-szerb határra tervezett kerítés. Nos egyértelmű, hogy jön az újabb adok kapok az EU-val meg jön a kötélhúzás. Azonban arra megint senki nem figyel, hogy a migránsok újabb jogai vesznek el. Az Esti Újság úgy tudja már részletes vallomást sem kell tenniük a rendőröknél a menekülteknek, hogy mi a foglalkozása, miért jött el és honnan, ami nagy baj mert így mi alapján és ki dönti el, hogy kaphat-e menedékstátust vagy sem ? 

röszke2

 

Miközben irásbeli kérdéssel fordultak az Európai Bizottsághoz uniós liberális képviselők a magyar-szerb határon építendő kerítés és a Magyarországon elfogadott új menedékjogi szabályok miatt – tudatta a Liberálisok és Demokraták Európai Szövetségének európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportja. Addig szép lassan elsiklik mindenki azon nem apró probléma mellett, hogy a rendőrség állítólag már részletes vallomást sem kér a menekültektől. Csak aláíratják a migránsokkal a papírokat, ami előre meg van írva és állítólag az adatokon kivül csak annyi áll benne, hogy az adott sezmély kéri a menedékstátust. Azonban nincs benne, hogy ki honnan, miért jött el, milyen veszély fenyegette pontosan és mi volt a foglalkozása. Mindez pedig aggályos. Aggályos, mert akkor ki és mi alapján dönti el objektívan, hogy egy adott család most menekült vagy sem ? Fél információk vagy épp nulla info keretében hiteles döntést senki nem hozhat illetve igen nehéz jó döntést hozni. Mi legalábbis úgy véljük.

Természetesen több hivatalos tolmáccsal is felvettük a kapcsolatot, akik név nélkül megerősítették, hogy sajnos már csak leveszik az újjlenyomatokat és aláíratják a már előre megírt kész papírokat a menekültekkel. Sok tolmácsolás már nincs. rengeteg a menekült, a rendőr meg kevés. Aki nem írja alá állítólag az előre megírt papírokat, az megy egyből a fogdára és kitoloncolják 2-3 héten belül Szerbiába – mondta egy hivatalos tolmács az Esti Újságnak.

menekült 2

Sophie In ‘t Veld holland politikus szerint ez újabb “sajnálatos és idegenellenes intézkedés” a magyar kormány részéről, amely szembemegy az unió értékeivel és politikáival. “Világos választ akarok a bizottságtól. Megvárják, míg megépül a kerítés, vagy még az előtt beavatkoznak?” – fogalmazott a politikus, aki szerint a görög, spanyol és bolgár határon álló kerítések is azt bizonyítják, hogy az “Európa-erőd” nem jelent megoldást.

“A történelem megmutatta, hogy a falak soha semmi jót nem hoztak, és nem állják útját az embereknek” – idézi a frakció közleménye a politikust, aki arra is választ vár, hogy mit tesz majd a bizottság, ha Magyarország elutasítja a menedékkérőket, s megtagadja tőlük a jogot, hogy humanitárius segítséget és menedéket kérjenek.

A svéd Cecilia Wikström, a frakció migrációs kérdésekért felelős szóvivője szerint elfogadhatatlan, hogy miközben minden korábbinál többen menekülnek a világban, Magyarország “falakat emelve elszigetelje magát”. “Magyarországnak tiszteletben kell tartania a nemzetközi jogot, például a genfi egyezményt. Kötelességünk és nem választás kérdése, hogy szolidárisak legyünk, és jogilag korrekt eljárásban részesítsük a menedékkérőket” – foglalt állást Wikström. Wikström szerint a magyar miniszterelnök “mini-Oroszországgá” alakítja hazáját. “Az EU-nak azonnal cselekednie kell, nyomást kell gyakorolni a magyarországi rezsimre, mielőtt túl késő lesz” – zárja mondandóját a svéd EP-képviselő.