hirdetés

Sajnos virágzik Magyarországon a banki csalásokból származó piszkos pénzek tisztára mosása. Sőt robbanásszerűen beindult tavaly év végén. Az Esti Újság úgy tudja, hogy vannak olyan bűnszervezetek, amelyek hetente 400 – 1 millió eurónyi elcsent eurót mosnak tisztára és utalják Amerikától kezdve Csehországba, Dubajba és Németországba majd végül Magyarországra. A nemzetközi bűnbandák olyan magyar stróman cégeket környékeznek meg, amelyeknek sok százmillió forintnyi forgalma volt vagy van. Természetesen kell a bulihoz Amerikai vagy egyéb arab országbeli cég is és kapcsolat is.

 

A Covid bizony sok jólmenő magyar céget is megtépázott és simán befogadják a lopott pénzeket és utalják tovább az ügyvezetők bízván abban, hogy őket megvédi majd az a magyarázkodás, hogy nem tudták, hogy ez lopott pénz. Sőt komolynak tünő projekteket tesznek a pénz mögé és számlákat.

A Fővárosi Főügyészség is nemrég vádat emelt egy ilyen ügyben, de olcsón megúszhatja a lebukott magyar stróman cégvezető, hisz csak felfüggesztett büntetést kért a vádhatóság. Azaz sokan kockára teszik a becsületüket, pár százezer euróért. Mi úgy véltük súlyos évek járnak az ilyen ügyekért de tévedtünk.

A bankok sok esetben mire észre veszik, hogy ügyfeleiket megrövidítették bizony 30 nap is eltelik. Sőt a banki belsővizsgálatok minimum ennyi időt vesznek igénybe. Aztán a bank vagy tesz feljelentést vagy nem ez újabb heteket jelent. Így a bűnszervezetek vezetői nyugodtak. Van idejük bőven utaztatni az euró milliókat és ez csak a jéghegy csúcsa. Ráadásul az igazi megbízók kiléte aligha fog kiderülni, hisz erre nagyon figyelnek, a szervezet láncolata nagyon hosszú, de tény, hogy a kishalak mind elbuknak a végén. Akik többnyire nincstelen vagyontalan strómanok.

Persze ezen strómanok örülnek, ha kapnak 10-30% jutalékot a lopott banki pénzekből. Hogyne örülnének, hisz a fiktív számlázások kora idejétmúlt.

Ráadásul az ilyen intellektuális bűnügyek felderítése is nehéz, hisz mire mondjuk Izraelből megérkezik egy hivatalos nemzetközi megkeresés vagy Amerikából, az újabb hónapokba telik mire a magyar rendőrség lépni tud a hosszas jogi procedura miatt. Az azonban biztos, hogyha a hatóságok elkezdenek nyomozni pikk pakk minden érintettet fülön csípnek, hisz a banki tranzakcióknak mindig nyoma van.

Tavaly óta egyre több az ilyen bűncselekmény Magyarországon is. Persze lehet csak nekünk tűnik így és semmi különös nincs ebben. A csalók érdekes módon mindig más-más bankokat kérnek az együttműködő strómanoktól pár hónap után. Mindig ügyelnek arra, hogy látszólag nagyforgalmú cégeket vegyenek rá a bűnre. S az is nagyon fontos, hogy a pénz először kikerüljön Európából Dubajba vagy épp Amerikába, onnan pedig pár nap elteltével a lopott pénz vissza kerüljön Magyarországra hivatalosnak álcázott számlákkal, teljesítésekkel. Ami fura, hogy az érintett magyar bankoknak hogy hogy de nem tűnik fel, hogy esetenként 100-200 ezer eurónak megfelelő forintot vesznek fel a cégvezetők. Ez nekünk picit gyanús.

Úgy tudjuk a magyar bűnszervezetek 30 %-ot kapnak de van amikor a felét is megtarthatják. Azonban egy-egy cégvezetőhöz már csak 5-6 %-ényi jutalék jut csak el, ami igen karcsú. De úgy tűnik sokan bevállalják ezt a kockázatot.

Van olyan szervezet úgy tudjuk, amelynek a cégeihez hetente 300 ezer és 1 millió eurónyi lopott pénz érkezik hetente, de ez nem tűnt még fel senkinek sem, ami szintén elgondolkodtató.

De szerencsére a magyar hatóságok amit tudnak kiderítenek. Nemrég a Fővárosi Főügyészség zárt le egy hasonló ügyet, ami piti mértékű ahhoz képest, amiről hallani a pesti éjszakában.

Ismeretlen személyek kérésére nyitott bankszámlát, majd az arra érkező összegeket átadta megbízóinak. A Fővárosi Főügyészség büntetővégzésben felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbüntetést indítványoz a férfival szemben.

A vádirat lényege szerint a vádlottat, egy 23 éves férfit 2018 nyarán két ismeretlen férfi megbízta, hogy nyisson egy forint alapú számlát, amelyre ,,internetes okosságokból” származó összegek érkeznek majd, cserébe jutalékot ígértek. A vádlott a kérésnek eleget tett, és megnyitotta a számlát úgy, hogy a megbízók által megadott mobiltelefonszámot jelölte meg a bankban mint a sajátját. Ezután az ismeretlenek a számla felhasználásával több megtévesztő hirdetést adtak fel magyarországi apróhirdetési oldalakon – valójában nem létező – motorcsónakot, merevfalú medencét, mobilházat és lakókocsit hirdetve csalárd módon. Az ismeretlen társak több mint 2 millió forintot csaltak ki 11 sértettől. A vádlott a számlára érkező összegeket felvette és átadta a társainak, ezzel járulva hozzá a bűncselekményből származó vagyon eredetének leplezéséhez. A férfi ezért több mint 100 ezer forint jutalékot kapott.

A Fővárosi Főügyészség a vádlott férfi ellen folytatólagosan elkövetett pénzmosás bűntette miatt emelt vádat a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt.

Az ügyészség indítványozta, hogy a bíróság – tárgyalást mellőzve – büntetővégzésben szabjon ki a férfival szemben próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbüntetést, valamint rendelje el pártfogó felügyeletét.

A Fővárosi Főügyészség felhívja a figyelmet, hogy az is bűncselekményt valósíthat meg, ha valaki ismeretlen személy kérésére bankszámlát nyit, és az arra érkező, tisztázatlan eredetű, tipikusan törvénysértő forrásból származó összegeket átadja az ismeretlennek.-írta közleményében a vádhatóság.

Kérdés elég elrettentő módon lépnek -e fel a hatóságok az ilyen ügyekben ? Vajon a megtévedt stróman cégvezetőket vissza tartja-e az ilyen enyhe büntetés ?

( Josef Popovich )