hirdetés

Tagadta bűnösségét a tömeges kivégzésekkel, terrorcselekménnyel és emberiesség elleni bűntettel vádolt szír férfi a Fővárosi Törvényszéken – szigorú biztonsági intézkedések között – szerdán megkezdődött büntetőperben. Tény, hogy a szakértők sosem állították, hogy a vádlott egyértelműen beazonosítható lenne az IÁ kivégzéseiről készült felvételeken. Ráadásul a tanúk is csak hallották, hogy a hóhér az a mostani vádlott.
Az előkészítő ülésen ismertetett vádirat szerint Hasszán F. Szíriában a polgárháború idején az Iszlám Állam terrorszervezet katonája volt, egy kisebb egységet irányított, és 2015-ben részt vett egy nyilvános lefejezésben és több kivégzésben; legalább 25 ember haláláért felelős.

A 27 éves férfi tagadta bűnösségét, állította, hogy az Iszlám Állam „be akarta ugyan sorozni”, de inkább vállalta a börtönt, mint hogy beálljon hozzájuk. Azt mondta, soha nem bántott senkit, és a vádbeli cselekmények idején nem is volt Szíriában.

A kihallgatás egy pontján Hasszán F. azt mondta a bírónak, hogy magyarországi fogva tartása során bántották, meg akarják mérgezni.

Kérte a bírót, védje meg, ne végezzék ki, mire a bíró tájékoztatta, hogy Magyarországon nincs halálbüntetés.

A bíróság egy lefejezésről készült felvételt is levetített a tárgyalóteremben. Ezen az volt látható, ahogy egy hosszú hajú férfi fél percen keresztül egy késsel vágja le egy férfi fejét, miközben kisebb tömeg állja körbe. Miután a fejet elválasztotta a testtől, a magasba emelte, a tömeg pedig örömujjongásban tört ki. A tanúk szerint az egyik fejkendőben lévő férfi a tömegben Hasszán F., a vádlott azonban ezt is tagadja, hogy ő lenne a felvételen.

A bíró az apának is levetítette volna a lefejezésről készült videót, de a tanú ezt azzal hárította el, hogy nem bírja az erőszakot, fél, hogy rosszul lesz.

Az ügyvédek arra hívták fel a bíró figyelmét: az eljárás során a szakértők sem állították, hogy a videofelvételen egyértelműen azonosítható a vádlott, azok a tanúk pedig, akiknek a vallomására elindult a nyomozás, jobbára csak hallomásból ismerik a vádbeli eseményeket.

A tárgyalás pénteken tanúk meghallgatásával folytatódik.

(Fotó:MTI)