hirdetés

Minden jel arra mutat, hogy a sümegi közösségi főiskola nem tudja megkezdeni a képzést szeptemberben. A felvételi ponthatárok kihirdetését követően a felvi.hu-n a sümegi képzési helyre vonatkozó minimumponthatár helyett az „N.I.” megjelölés került, ami annyit jelent, hogy „nem indul”. Állítólag a ponthatárokat úgy megemelték többször is a John Henry Newman Közösségi Főiskolánál, hogy senki se tudjon megfelelni, pedig több mint 13 diák megfelelt a felvételi pontok alapján. A 342-es pontszámnak is megfelelt még 3 diák, így újra emeltek a pontokon. Azt, hogy így és ennyiszer lehet-e törvényesen emelni pontokat egy iskola vonatkozásában, nem tudjuk, de több mint érdekes egy lépés volt az EMMI részéről.

john henry newmann

Vass Mária, a sümegi képzési központ ügyvezetője megkeresésünkre elmondta, hogy működési engedélyüket január 28-án vették át, a normál felvételi eljárás pedig két hét múlva, február 15-én zárult. Mivel a működési engedély megérkezése előtt a képzéseket meghirdetni nem lehetett, az iskola menedzsmentje alapvetően a pótfelvételi eljárásra összpontosított. A közösségi főiskola iránti érdeklődést mutatja, hogy meghirdetés nélkül is a működési engedély megérkezése és az e-felvételi zárása közötti két hétben 13 felvételi kérelmet rögzített a központi rendszer. Az iskola a pótfelvételi eljárásra készülve tavasszal tartotta nyílt napjait, ahol már több száz érdeklődő vett részt és az internetes megkeresések is napi rendszerességűvé váltak.

A ponthatárhúzást megelőző héten a sümegi felsőoktatási képzési központ felvételi minimumát központilag jelentősen megemelték, 342 pontban határozták meg, így a jelentkezők közül szinte mindenki kiesett, de még mindig maradt 3 hallgató, aki a megemelt ponthatárt is teljesíteni tudta. Csak összehasonlításként, az azonos szakon budapesti képzési helyre a ponthatár 60 ponttal kevesebb. Ez a momentum azért nagyon fontos, mert ha a rendes felvételi eljárásban akár csak egy hallgató megfelel, úgy az adott intézménynek lehetősége van pótfelvételi eljárást hirdetni. Csakhogy a vonalhúzást megelőzően ismét emeltek a ponthatáron annyit, hogy a megmaradt hallgatók is kiessenek, s így maga a közösségi főiskola is kiessen az évkezdésből, mert így nem tud pótfelvételit hirdetni. Így tehát hiába a szép számú érdeklődés, egyelőre úgy látszik, hogy adminisztratív eszközökkel mégis sikerült megakadályozni a szakindítást. Sümegen egyébként gazdálkodási és menedzsment, valamint kereskedelem és marketing alapszakok indulnának. Előbbi az országos statisztika szerint első helyen áll a legtöbbet keresett szakok között, míg a második a nyolcadik helyen, vagyis két olyan szakról beszélünk, amelyikre általában véve is óriási az érdeklődés.

A ponthatáremelés nem mást bizonyít, mint hogy a sümegi képzést valakik minden eszközzel meg akarják akadályozni. Mint ismeretes, a sajtó meglehetősen agresszív kampányban járatta le az iskolát és annak vezetőit az utóbbi fél évben, de ez nem hozta meg a várt eredményt, a képzés iránti érdeklődés csak megerősödött. Egy furcsa igazgatóváltást követően feljelentést tettek a menedzsment ellen az MNB-s támogatások elsikkasztásának vádjával, azonban úgy tűnik, ez a kezdeményezés is zátonyra fut, miután a belső könyvvizsgálat semmilyen visszaélést nem talált és az MNB is úgy nyilatkozott, hogy az elszámolásokkal eddig minden rendben volt. Az iskolát már felszámolással is fenyegették a sajtón keresztül, de az eljárásnak a cégnyilvántartásban nyoma sincs. Az eltökélt hallgatójelöltek eltávolítására a ponthatáremelés viszont megfelelő módszer lehet.