hirdetés

Enyhítették a leromlott egészségi állapota miatt az MVH ex-elnökhelyettesének az ítéletet két évvel. A 60 éves hivatalnok találta ki közel 120 társával együtt, hogy miképp kell elcsalni az Eu-tól érkező földalapú támogatásokat. A maffia -ügy a Gyurcsány érában kezdődött rendszerszintre emelkedni. Az sosem derült ki mely pártok vagy politikusok kaptak a magyar földtulajdonosoktól és az Eu-tól ellopott súlyos euro milliárdokból.

 

A Fővárosi Főügyészség 2015 tavaszán emelt vádat a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) elnökhelyettese és 117 társa ellen, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmények miatt – közölte a főügyészség. A Fővárosi Törvényszék 2020. év őszén kihirdetett elsőfokú ítéletével az MVH volt vezetőjét bűnösnek mondta ki bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás bűntettében, valamint befolyással üzérkedés bűntettében és hivatali vesztegetés elfogadása bűntettében, ezért vele szemben 7 év és 6 hónap szabadságvesztést, hatmillió forint pénzbüntetést és 8 év közügyektől eltiltást szabott ki azzal, hogy az elsőrendű vádlottal szemben mintegy huszonegymillió forint összegre vagyonelkobzást is elrendelt.

Az elsőfokú ítélet szerint az MVH volt elnökhelyettese hivatali pozícióját kihasználva, még 2012-13-ban bűnszervezetet alakított ki területi alapú, termőföld támogatáshoz kapcsolódó EU-s költségvetési összegek jogosulatlan megszerzése érdekében úgy, hogy a bűnszervezetben részes gazdálkodók és gazdasági szervezetek a támogatásra nem voltak jogosultak, földhasználati joguk nem volt. Az MVH volt vezetője a kiutalt összegek után visszaosztást kért – írja a főügyészség.

Az elsőfokú ítélet kihirdetése után az ügyész az elsőrendű vádlott terhére további bűnösség megállapításáért, a büntetés súlyosításásáért, a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett. A Fővárosi

Fellebbviteli Főügyészség az ügyészi fellebbezést fenntartotta.

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla március 1-jén döntött, és jogerős ítéletével a 60-as éveiben járó, leromlott egészségi állapotú, volt MVH-s vezető börtönbüntetését 6 évre enyhítette, de az elsőfokú ítélet többi részét helyben hagyta – olvasható a közleményben.

Az Esti Újság 2017-ben a következőket írta az esetről.

Fordulat a hírhedt MVH perben. Az Esti Újság úgy tudja, hogy az Uniós földalapú támogatások ügyében indított büntetőperhez további ügyeket csatoltak. Így a monstre csalási maffia per részben elölről kell, hogy kezdődjön. Az MVH az FM-hez tartozó szervezet és a büntetőügyben így több hivatalnok is a vádlottak padjára került.  A vádirat szerint a csalások fő kitervelője az egyik minisztériumi köztisztviselő D.Miklós volt, aki a per II.rendű vádlottja.

Elölről kell kezdeni a már lassan két éve folyó monstre maffia csalás tárgyalásának bizonyos részeit, amelyben érintett az MVH már réges rég leváltott és vádlott ex- vezetője is. Az Esti Újság úgy tudja, hogy tegnap a bíróság újabb ügyeket csatolt a mostani uniós földalapú támogatások anyagához. Állítólag a II. rendű vádlott került ezzel komoly bajba, aki nem más mint az FM volt köztisztviselője és az MVH volt hivatalnoka.  Így részben elölről kell kezdeni tárgyalni a monstre csalási ügyet.

Az Esti Újság egyelőre a perben érintett vádlottak védőit nem érte utol, így nem tudtuk egyelőre megkérdezni, hogy mit szólnak mindehhez.

Mint ismeretes az alap ügyben az agrárminisztériumhoz tartozó MVH vezetői is, hivatalnokai is vádlottak, és még vagy hetven stróman, akik többnyire munka nélküli, szegény emberek, akik azt sem tudták, hogy voltaképpen mire kellettek.  Az MVH-botrányt az MSZP főagronómusa és szakpolitikusa leplezte le, legalábbis ezt hiszi magáról Gőgös Zoltán, és a látszat is ezt támasztja alá. Azonban a baloldali politikus úgy tűnik, csak egy icipici eszköz volt, egy mellékszereplő, aki meglökte azt a kis kődarabot, amiből aztán egy hatalmas lavina lett és derűlt ki, hogy az FM pár hivatalnoka milyen maffia ügy főszereplője is. Mert ez volt valakinek az érdeke.

Tény, hogy Gőgös sajtótájékoztatója után borult a bili. Az is tény, hogy a vádlottak többsége, legfőképp a jogtalanul földalap-támogatást igénylő vállalkozók, akiknek egyébként földjük sem volt, elkezdték hívogatni az MVH vádlott exelnökhelyettesét. Épp akkor, amikor már mindenki D.Miklós telefonjait hallgatta, hisz az MSZP szakpolitikus megtette a feljelentést. A főhivatalnokokból álló maffiát ezen beszélgetések buktatták le, nagyon úgy tűnik a 2013-as lehallgatásokból.

Az egyik vállalkozó és az MVH alvezére közti beszélgetés során ilyen is elhangzott.

„Most volt a sajtótájékoztató. Nincs földigénylő papír, hú, hú… nagy a szar, nagyon nagy a szar nagyon. Mit lehetne kitalálni? Hazugságot, bármit?”

De van egy másik kedvencünk is. Ahol a gyanútlan föld nélküli földalapú támogatást igénylő vállalkozó érdeklődik a ma már vádlott hivatalnoknál. Balga módon nem is sejtve, hogy jobb lenne csendben maradni, mert mindenki az ő telefonjukat hallgatja.

„Rendben vannak a dolgok? Keresztellenőrzések vannak most. Ha jön esetleg majd levél a hivataltól, ne vedd át, hanem szóljál azonnal, és megnézem, de hívj majd fel. Vagy átveszed, és azonnal és rögtön hívj, nagyon gyorsan. Megint úgy lesz, mint tavaly? Októberben lesz és még januárban? Igen, igen, igen.”

Az egyértelmű, hogy a vádlottak jelen esetben 440 millió forintnyi uniós pénzhez akartak hozzájutni. Meg az is egyre biztosabbnak tűnik, hogy az előző évben hozzá is jutottak az uniós pénzekhez, nem kevéshez, jogtalanul. Hogy pontosan kinek mi volt a szerepe, na ez egyelőre nem teljesen tiszta egy kívülállónak. Az azonban biztosra vehető, hogy egy hivatalnál feltehetőleg nem a kis csinovnyikok találták ki, hogy miképp lehetne az uniós agrárpénzeket szépen csendesen, feltűnésmentesen megcsapolni. Feltehetőleg nem is a hetven stróman találta ki nagy keservében, munkanélküliként a falusi kocsmában, hogy hopp, na így kell könnyen pénzhez jutni, komáim.

Ehhez úgy tűnik, inkább olyan ember kellett, s olyan ember irányította a maffiát, aki nagyon jól tudta, hogy senki nem buktathatja le. Senki nem ellenőrzi őt. S ha netán az MVH-főhivatalnokok lebuknak, ő akkor sem lesz soha vádlott.

Az ötlet egyébként majdnem zseniális volt. Rengeteg föld van. Nem mindenki kért és kapott uniós területalapú támogatást. Erre csak egy példa. Ha egy igénylőnek volt mondjuk adótartozása, akkor már eleve kiesett a pályázatból. Persze egészen más apró hibák miatt is el lehetett bukni a földalapú uniós pénzeket. Na a bűnbanda szellemi vezérei úgy tűnik, ezt használták ki. Az azonban aligha hihető, hogy erre felülről nem kaptak engedélyt a vádlott főhivatalnokok, vagy nem kellett az adott hatalom képviselői felé mondjuk ezen pénzek nagy részét esetleg leadni.

(Csákány Tibor )