hirdetés

A gyerekeiket hosszú éveken át kínzó és molesztáló szigetszentmiklósi szülök bűnösek, de csak a kiskorú veszélyeztetésében. 2 vet kaptak de azt már előzetesben le is ülték a vádlottak. A többi vádpont nem bizonyítható a Budapest Környéki Törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítélete szerint. Mint ismeretes a gyerekeiket kínzó szigetszentmiklósi szülők esete az elmúlt évek legnagyobb gyermekvédelmi botránya volt, hisz hiába sejtették a hatsóágok, hogy nagy a baj 7 évig semmi nem történt.

gyermekkínzás

A bíróság csak kiskorú veszélyeztetésében találta bűnösnek a vádlott szülőket, az ítélet szerint szexuális erőszakban egyikük sem bűnös. A kiskorúak veszélyeztetése miatt – amibe beletartozik az, hogy a gyerekeiket verték a szülők – két évet kaptak, de azt már előzetesben letöltötték. A bíróság arról is döntött, hogy az apa és az anya kiskorú gyerekek fölötti szülői felügyeleti jogát megszünteti. Arról, hogy láthatási jogot kapnak-e vagy sem, a bíróság döntése értelmében a gyámhatóság határozhat majd.

A bíró az ítélet ismertetésekor elmondta: „a vádhatóság részéről olyan kritika érte a bíróságot, hogy nem hisz a sértetteknek”. De szerinte a bíróság munkája „nem lehet hitkérdés”, a feladat hogy objektíven, részrehajlás nélkül döntsön, és „kétséget kizáróan nem bizonyítható tény nem értékelhető a vádlott terhére”. A szexuális bűncselekmény vonatkozásában bizonyítottság hiányában lett felmentés, de a bíró azt mondta, „már-már megközelíti a bűncselekmény hiányában való felmentést”.

Az anyát és az apát egyaránt szexuális erőszakkal (3 rendbeli, társtettesként, folytatólagosan, erőszakkal elkövetett, nevelése alatt álló, 12 év alatti sértettek ellen) és kiskorú veszélyeztetésének bűntettével (3 rendbeli) vádolta a Pest Megyei Főügyészség.

A Btk. szerint az előbbiért 15 év, az utóbbiért 5 év a kiszabható büntetési plafon. A vádlottak előzetes letartóztatásban várták az ítéletet, ezért kerülhetnek most, az ítélethozatal után szabadlábra.

A per több mint egy éve, 2014. január 23-án kezdődött. Az első napon hatalmas volt az érdeklődés, a bíróság megtelt kamerákkal és fényképezőgépekkel. A bíró, Szegedi Gyöngyvér azonban úgy döntött: a gyerekek érdekében zárt tárgyalást rendel el. A tárgyalássorozat így mostanáig a nyilvánosság teljes kizárásával zajlott.

 

A fizikai, szexuális és érzelmi kínzásokról, amelyeknek a vád szerint a házaspár három gyereke éveken át ki volt téve, a botrányt kirobbantó Blikk cikkéből értesült a nyilvánosság 2013 novemberében. A hatóságok nem adtak ki részleteket az ügyről, de a Blikk a vádiratra hivatkozva írt arról, miken mentek keresztül a gyerekek, hogy a szüleik például patkányt és fekáliát etettek velük.

Az ombudsman jelentése 2014 februárjára készült el. Az anyag részletes, szomorú kronológián keresztül mutatja be a gyermekvédelem tehetetlenségét, az éveken át tartó halogatást. A vádirat szerint kínzásokat elszenvedő testvérek közül a legidősebb 2000-ben, a legfiatalabb 2003-ban született, a szüleik bántották őket, mióta csak az eszüket tudták. A család 2005 elején került a gyermekvédelem látókörébe, de a három gyereket csak 2012 januárjában vették el a szülőktől.