hirdetés

A kormány ismét alamizsnát ad . Január elsejétől hat százalékkal emeli a tartósan beteg családtagjukat otthon ápolók díját a Belügyminisztérium: ez havonta mindössze 2700 forintnyi emelést jelenthet.Tartósan beteg családtagjukat több mint 30 ezren gondozzák otthon Magyarországon, ők évek óta küzdenek az ápolási díj emeléséért – az erről szóló petíciót már több mint 18 ezren írták alá.

 

A gyereküket otthon gondozók már minimálbérnek megfelelő összeget kapnak, azonban akik más hozzátartozójukat ápolják, a beteg állapotától függően legfeljebb havi bruttó 82 ezer forintot kaphatnak. Van, aki viszont csak havi 45 ezret.

Ráadásul most ez is megváltozik.

A Belügyminisztérium tavasszal azzal magyarázta a különbségtételt, hogy a szülőket azért emelték ki, mert ők a gondozás miatt évtizedekig nem tudnak visszalépni a munkaerőpiacra.

A kormány szakemberei szerint egy  családtag ápolása nem egész életre szól, mellette, ha korlátozottan is, de lehet dolgozni. A Magyar Államkincstár szerint átlagosan 5,2 évig folyósítják az otthonápolási díjat, de az érintettek szerint van, hogy egy szülőt vagy egy házastársat akár évtizedekig kell ápolni.

Sajnos úgy tűnik a kormány nem számít a betegekre, s nem számít azokra sem , akiket otthon kell ápolni, gondozni. Ezen társainkat emberszámba sem veszik. Így érthető, hogy azon családtagok, akik a tartósan beteg családtagjaikat ápolják otthon, azoknak a brutális infláció után, amely meghaladta a 30%-ot is,  s az alapvető élelmiszerek ára duplájára nőtt, most kapnának havi 2700 forintos emelést. Nos ez a több mint 30 ezer embert érintő intézkedés semmit nem ér, sőt már-már pofátlanság.