hirdetés

Hetven kutyának vágatta el a hangszálát egy karcagi tenyésztő. A kegyetlen 32 éves férfi ellen vádat emelt a Karcagi Járási Ügyészség és másfél év letöltendő börtönbüntetést kértek rá, ha elismeri tettét a bíróság előtt.

 

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Főügyészség tájékoztatása szerint az ebszaporításból élő karcagi férfi 148 kutyát – mopsz, spániel, uszkár, spicc, westie, bichon – tartott kisméretű kennelekben, és ólakban megfelelő táplálék és orvosi ellátás nélkül.

A sötét, szűkös kennelekben rossz hűtőszekrények, hűtőládák szolgáltak az alultáplált, szomjaztatott ebek pihenő- és fekhelyéül. A korlátozott mozgási lehetőségek miatt a felnőtt állatok karmai túlnőttek. Az alom és a rendszeres takarítás hiánya folytán pedig rendkívül szennyezett volt a kutyák szőrzete, sokuk mancsát fel is marta a vizelet és az ürülék.

A nagyfokú elhanyagoltság, a zsúfolt tartás következtében 46 ebnél alakult ki viselkedészavar.A méltatlan tartási körülményeken túl a férfi a szükséges orvosi ellátást sem biztosította a megélhetését szolgáló állatoknak. Ennek következtében több, mint az állomány fele bőrbetegségekben, fogínybetegségben, valamint hallójárat gyulladásban szenvedett. Közülük hat ebnél visszafordíthatatlan egészségkárosodás is kialakult, amelyet az idejében biztosított állatorvosi ellátás megelőzhetett volna.

A szaporító telepet működtető férfi igyekezett leplezni a lakókörnyezete előtt, hogy milyen nagy állományt nevel, ezért megbízást adott egy másik férfinak arra, hogy a folyton csaholó kutyák hangszálait vágja el. A megbízott ismeretlen férfi 2018 és 2020 között összesen 70 állat hangszálait távolította el altatásban.

Az ügyészség másfél év letöltendő börtönt kért az állatkínzással vádolt szaporítóra beismerés esetére.

 

(CsT)