hirdetés

Milliárdos botrányról beszélnek az Országos Roma Önkormányzatnál. Az egykoron a fideszes fő roma Farkas Flórián vezette szervezet legutóbbi közgyűlése kudarcba fulladt, ahol először csak 600 millió, majd később már 15 milliárd sorsáról szerettek volna tudomást szerezni a tagok. Az uniós pénzek rejtélyes eltünése helyett azonban cinikus beszólogatásokba és ironikus parádéba fulladt a közgyűlés, amely részben a levezető elnök, Farkas Flórián útódjának is részben betudható. Mindez érthető, hisz 15 milliárd tűnt el, amelyből a romákat tanítani, oktatni és felzárkóztatni kellett volna. Helyette részben luxusautók, szuperszámítógépek, ingatlanvásárlások és luxusfizetések lettek az ORÖ vezetőinek. 

ORÖ-nol

Nem fogunk várni tovább. 10.06 perc van. Határozat képtelen lett a közgyűlés mert 9 fő jött el összesen. Jó várok még 10.15.-ig. Köszönöm a megjelenést.10.10 kor berekesztem a közgyűlést-mondta Hegedűs István az ORÓ elnöke.

Gyertek ordibáljatok.-mondta Hegedüs.
Miért bújnak el az elszámolás elől? -kérdzte a kilenc elnökségi tag.
Jajj, neked ebben a botránykeltésben a legnagyobb rutinod van- mondta az egyik közgyűlési tagnak Hegedűs elnök, majd mosolyogva elment.

A fura közgyűlés után a tagok közül többen bejjelentették, hogy vizsgálóbizottságot hoznak létre, mert az uniós 600 millió törvénytelenül lett felhasználva Farkas Flórián által.

30-40 millió lett ügyvédeknek kifizetve csak úgy simán. Farkas Flórián ezen kifizetésekről egyedül döntött. Sportlétesítményeket hozott létre állítólag 360 millióért, ami több mint fura. Mi Lázár Jánosnak levelet küldünk, mert itt nagyon nagy bntény történthetett. Kérni fogjuk, hogy a kfizetéseket állításk le. Az Unió ezt is vizsgálni fogja. Kérjék számon Farkas Flóriánt s azokat akik ezen szövetkezetben részt vettek. Azt sem értjük, hogy 6 milliárd forint lett felvéve az út a szakmához programhoz. A roma gyerekek azonban nem kapták meg az ösztöndíjakat, Farkas Flóriántól kérdezzék már meg miért nem kapták meg a pénzeket. Az Ő fura saját alapítványa az oktatási közalapítvány az ő lebonyolítója, főszervezője a programnak. Lassan vége a 2014-2015-ös tanévnek és ezen Uniós pénzek nincsenek hatékonyan kezelve. Nos a bizottság feladata lesz ezen ügyek kivizsgálása-közölte Vajda László a Lingo Drom, alelnöke.

Az eseményen a VÉROSZ elnöke Birta János is részt vett, aki megkérdezte, hogy a tagokat, hogy tudnak.-e arról, hogy a Fideszes Türr István Kutató Intézet és az ORÖ öszesen 15 milliárd uniós pénzt hívott le.

– Érdeklődnék, hogy Vajda úrák tudnak-e ezen 15 milliárdról ?
– Igen hallottunk róla és ezt is vizsgálni fogjuk. Mindenképpen.
– Természetesen a VÉROSZ mindenben segít Önöknek, mert itt mindenki be lett csapva és kiváncsiak vagyunk hova tüntették azt a 15 milliárdot, amelyből a romákat állítólag felzárkoztatták, tanították és sikeres gazdálkodóvá képezték őket. Én ugyanis nem látok olyan romát, aki itt ezen uniós pénzekből beindított sikeres vállalkozóvá lett. Sajnos nagyon úgy tűnik, hogy ezen pénzek valahova máshova vándoroltak s nagyon el lennék keseredve, ha a Fidesz kutató képzője is ezen bűncselekmény gyanús ügyekben részt vett volna -mondta Birta János, a VÉROSZ, elnöke.

Lakatos Oszkár szintén az országos Lungo Dromból azt mondta, hogy a 600 millió forintot az ORÖ nyerte, de semmilyen határozat vagy szavazás nem volt arról, hogyan költsék el. Szerinte azonnal le kellene állítani a kifizetéseket.
Dancs Mihály, a Roma Polgárjogi Mozgalom vezetője szerint az egész ország cigánysága ellen követtek el bűnt. Az, hogy nem jönnek el a közgyűlésre, hogy tisztázzák magukat, önmagában bizonyítja a bűnösségüket. Cigány gyerekek ezrei éheznek, ők meg havi ötszázezerért bérelnek autót. Felhívtuk a céget, hogy autót szeretnénk bérelni, ők meg azt mondták, nem is foglalkoznak ilyesmivel!

Makai István, a Roma Polgári Tömörülés vezetője szerint egy olyan projektről sem tudnak, aminek tisztességes elszámolása lett volna. Súlyos anyagi visszaélések történtek. Makai szerint hiába kérték a dokumentumokat az érintettektől, nem adták át. A képviselők szerint több olyan pénzfelhasználás van, amiről Farkas egyedül döntött, mindenféle közgyűlési határozat nélkül.De van olyan eset is, hogy 7 db számítógép 21 millióba került, jó drága gépek voltak.

Mint ismeretes korábban az LMP-s Hadházy Ákos a blogján hívta a figyelmet arra, hogy az Országos Roma Önkormányzat 600 millió forintot kapott a „Híd a munka világába – Szociális szövetkezetek” TÁMOP-os, uniós projektból. A politikus szerint a pénz elköltése korrupció gyanúját veti föl. Hadházy szerint a pénzből 28,7 millióért béreltek autókat fél évre, 31 millióért vettek irodabútorokat, 26 millióból újították fel az irodát. De olyan kamunak tűnő tételekre is súlyos pénzek mentek el, mint egy tanulmány a toborzási eljárás kidolgozásáról, 19 milliót pedig egy olyan tanulmányra költöttek, ami csak arról szól, hogy milyen szoftvereket kellene beszerezniük. 31 millióért alakítottak ki számítógépes hálózatot, 21 millióért pedig 7 számítógépet vettek.

A képviselők állítólag nem látnak bele az ORÖ gazdálkodásába, Hadházy információi nyomán most elkezdték kikérni a papírokat, hogy belelássanak a visszaélésekbe.