hirdetés

Végleg eltűnik és icipici nyoma marad csak a régi idők egyik monumentális épületének. Elkezdődött a Puskás Ferenc Stadion vasbeton szerkezeteinek bontása. Skardelli György építész-tervező szerint különleges lesz az új létesítmény.

Budapest, 2016. március 21. Bontják a budapesti Puskás Ferenc Stadiont 2016. március 21-én. A tervek szerint nyolc hónapig tart az 1953-ban átadott stadion bontása. Az új aréna építése decemberben kezdõdhet el és 2019-ben fejezõdik be. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A stadiont februárban kezdték el bontani, akkor az üléseket és a világítóoszlopokat kezdték leszerelni. Most megkezdték a vasbeton szerkezet bontását is.

A szakember a helyszínbejárás előtt azt mondta, a régi stadionból megtartanak néhány jellegzetes elemet, ez unikálissá teszi majd az új arénát. A toronyépületet sem bontják le, oda múzeumot terveznek. Az úgynevezett pilonok hasonlóak lesznek, mint a régi épületnél, s ezek tartják majd a fedést biztosító acélszerkezetet.

Skardelli György szerint a háromszintes lelátó mind a 65 ezer ülőhelye fedett lesz az új stadionban, amely mindenben megfelel majd a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokságra vonatkozó előírásoknak.

A tervezettnél viszont 76 ezer négyzetméterrel kisebb lesz a területe, a csökkentés megrendelői kérésre történt, így olcsóbb a kivitelezés. Az új arénához tizenkétezer tonna acélt és százötvenezer köbméter betont használnak fel, teljesen akadálymentesítettnek épül.

Az 1953-ban átadott egykori Népstadion területén jelenleg számos munkagép dolgozik, a lelátó alsó karéját, és a földrézsűket, valamint a reflektorokat tartó vasbeton állványokat bontják. A tervek szerint a Puskás Ferenc Stadion bontása nyolc hónapig tart majd, az új aréna építése idén decemberben kezdődhet el és 2019-ben fejeződik be.

(Fotó: MTI)