hirdetés

Folytatódott a hírhedt korrupciós agrárper a Fővárosi Törvényszéken. Az MVH-peren, amelyben megjelent az ex- elnök is, aki semmiről sem tudott a hivatalában működő bűnszervezetről. Valamint a vádlott volt elnökhelyettes titkárnője is tanúként lépett színre, aki komoly ráncokat okozott az ex- vádlott elnökhelyettesnek. A földalapú támogatásokra szerveződött maffia több mint 70 vádlottja is jelen volt a tárgyaláson, amelyen a vádat képviselő személy bizony el el szundikált.  

 MVH per ügyész alszikFolytatódott a Fővárosi Törvényszéken a az MVH botrányos földalapú támogatások kifizetésére szakosodott bűnszervezet pere, amelynek fő vádlottja az MVH ex-elnök helyettese továbbra is. Az ügyben az agrárminisztériumhoz a Fazekas Sándor vezette FVM-hez tartozó MVH volt vezetői is, ex-hivatalnokai is vádlottak, és még vagy hetven stróman, akik többnyire munka nélküli, szegény emberek, akik azt sem tudták, hogy voltaképpen mire is kellettek.

A legutóbbi tárgyalási nap legérdekesebb és legizgalmasabb eseménye az volt, amikor a vádhatóság képviselője bizony elbóbiskolt a tárgyaláson, nem zavartatva magát, hogy ott ül elöl a bírói pulpitus bal oldalán. Picit megmosolyogtató látvány lehetett ez mindenkinek. Arra volt már példa, hogy idősebb ügyvédek érthető módon elbóbiskolnak, de ügyészt nem nagyon látni így.

A bíróság meghallgatta az MVH vádlott ex-elnökhelyettesének volt titkárnőjét, aki nem igazán jött ki a főnökével, Drajkó Miklóssal. A tanú őszintén elmondott mindent, beszélt a táblázatokról, pont arról, amely a kamu földtámogatásokról szólt, arról is, hogy nem is értette, ezt miért kellett elkészítenie, és hogy ez is vezetett ahhoz, hogy felmondott.

A perben megjelent Drajkó volt főnöke is, aki nemes egyszerűséggel a hivatal működéséről beszélt legfőképp, és arról, hogy ő semmiről nem tudott.

Valamint az egyik lehallgatott személy és vállalkozó is megjelent, aki végül nem lett vádlott az ügyben. Sokak szerint azért nem, mert valamiféle alkut köthetett az ügyészséggel vagy a nyomozó hatósággal.

Korábban a telefonlehallgatásokról a vádlott MVH ex-helyettes vezére azt hangoztatta, hogy ő maximum baromfihúsról beszélgetett a vádlott vállalkozókkal, semmi törvénytelen nem tett.

Mint ismeretes, az MVH-botrányt az MSZP főagronómusa és szakpolitikusa leplezte le, legalábbis ezt hiszi magáról Gőgös Zoltán, és a látszat is ezt támasztja alá. Azonban a baloldali politikus úgy tűnik, csak egy icipici eszköz volt, egy mellékszereplő, aki meglökte azt a kis kődarabot, amiből aztán egy lavina lett. Mert ez volt valakinek az érdeke épp akkor.

Tény, hogy Gőgös sajtótájékoztatója után borult a bili. Az is tény, hogy a vádlottak többsége, legfőképp a jogtalanul földalap-támogatást igénylő vállalkozók, akiknek egyébként földjük sem volt, elkezdték hívogatni az MVH vádlott ex elnökhelyettesét, és lássunk csodát, a főhivatalnokokból álló maffiát épp ezek a pánikszerű telefonbeszélgetések buktatták le, nagyon úgy tűnik legalábbis a lehallgatásokból. Az egyik vállalkozó és az MVH alvezére közti beszélgetés során ez is elhangzott.

„Most volt a sajtótájékoztató. Nincs földigénylő papír, hú, hú… nagy a szar, nagyon nagy a szar, nagyon. Mit lehetne kitalálni? Hazugságot, bármit?”

De van egy másik kedvencünk is. Ahol a gyanútlan föld nélküli földalapú támogatást igénylő vállalkozó érdeklődik a ma már vádlott hivatalnoknál. Balga módon nem is sejtve, hogy jobb lenne csendben maradni, mert mindenki az ő telefonjukat hallgatja.

„Rendben vannak a dolgok? Keresztellenőrzések vannak most. Ha jön esetleg majd levél a hivataltól, ne vedd át, hanem szóljál azonnal, és megnézem, de hívj majd fel. Vagy átveszed, és azonnal és rögtön hívj, nagyon gyorsan. Megint úgy lesz, mint tavaly? Októberben lesz, és még januárban? Igen, igen, igen.”

Nos, a tárgyalóterem a Fő utcai bírósági épületben most is szinte teljesen megtelt. Na nem az érdeklődő volt a sok, meg a fiatal ügyvédjelölt, hanem a vádlottak és az ügyvédek hada okozta a telt házat. Más már szinte be sem fért a tárgyalóterembe.

Az egyértelmű, hogy a vádlottak jelen esetben 440 millió forintnyi uniós pénzhez akartak hozzájutni. Meg az is egyre biztosabbnak tűnik, hogy az előző évben hozzá is jutottak az uniós pénzekhez, nem kevéshez, jogtalanul. Hogy pontosan kinek mi volt a szerepe, na ez egyelőre nem teljesen tiszta egy kívülállónak. Az azonban biztosra vehető, hogy egy hivatalnál feltehetőleg nem a kis csinovnyikok találták ki, hogy miképp lehetne az uniós agrárpénzeket szépen csendesen, feltűnésmentesen megcsapolni. Feltehetőleg nem is a hetven stróman találta ki nagy keservében, munkanélküliként a falusi kocsmában, hogy hopp, na így kell könnyen pénzhez jutni, komáim. Ehhez úgy tűnik, inkább olyan ember kellett, s olyan ember irányította a maffiát, aki nagyon jól tudta, hogy senki nem buktathatja le. Senki nem ellenőrzi őt. S ha netán az MVH-főhivatalnokok lebuknak, ő akkor sem lesz soha vádlott.

Az ötlet egyébként majdnem zseniális volt. Rengeteg föld van. Nem mindenki kért és kapott uniós területalapú támogatást. Erre csak egy példa. Ha egy igénylőnek volt mondjuk adótartozása, akkor már eleve kiesett a pályázatból. Persze egészen más apró hibák miatt is el lehetett bukni a földalapú uniós pénzeket. Na a bűnbanda szellemi vezérei úgy tűnik, ezt használták ki. Az azonban aligha hihető, hogy erre felülről nem kaptak engedélyt a vádlott főhivatalnokok, vagy nem kellett az adott hatalom képviselői felé mondjuk ezen pénzek nagy részét esetleg leadni.

(Fotó: Esti Ujság, szerző: Csákány)