hirdetés

Pórul járt a román uszályos. Hibázott egy dunai kanyarban, aminek következtében  hat uszály elszabadult és tört-zúzott Dunaföldvárnál. Szerencsére személyi sérülés nem történt. Így biztosíték letétbe helyezését engedélyezte a Szekszárdi Járási és Nyomozó Ügyészség. A román hajóst vízi közlekedés gondatlanságból elkövetett veszélyeztetésének vétségével gyanúsítják.

uszály

A gyanúsított a február 15-ről 16-ra virradó éjszaka tolóhajót vezetett fölfelé a Dunán, hat megrakott uszállyal. Éjfél után körülbelül 20 perccel Dunaföldvárnál a Beszédes József híd alatt haladt át a rakománnyal, és megkezdte a híd után található kanyarulat hajózását. Ennek során azonban, a nyomozás eddigi adatai szerint, nem kellően vette figyelembe sem az aktuális vízállást, sem az uszályok terheltségét, méretét. Emiatt az uszályokat egymáshoz rögzítő drótkötelek elszakadtak, az uszályok szabadon és irányíthatatlanul sodródni kezdtek. Az egyik a híd felett a jobb parton egy kikötött hajónak ütközött, majd keresztbe fordulva tovább sodródott, és a híd egyik pillérjének ütődött, azt is megrongálva. Egy másik elszabadult uszály szintén a jobb parton egy halasbárkára sodródott azt rongálva meg. A többi uszályt sikerült úgy megfékezni, hogy további kárt ne okozzanak. Személyi sérülés nem történt.

A baleset azért következett be, mert a gyanúsított megszegte a hajózási szabályzatban foglaltakat, és ezzel a vízi közlekedés biztonságát veszélyeztette. Tekintettel arra, hogy annak valamennyi törvényi feltétele fennállt, az ügyészség engedélyezte biztosíték, azaz meghatározott pénzösszeg letétbe helyezését. A befizetés meg is történt; ezért a külföldön élő gyanúsított az ország területét elhagyhatja, az eljárás a továbbiakban a távollétében folytatódik, tájékoztatott dr. Kiss Yvette, a Tolna Megyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője.

(Fotó: illusztráció)