hirdetés

Drámai a küzdelem Törökországban a földrengés által Origo rombolt településeken. A magyar speciesi kutató és mentő osztagok már 16 embert köztük gyerekeket mentettek ki a romok alól. A Baptista speciális alakulat vezetője a sokat látott Pavelcze László is elsírta magát amikor egy kisgyermek kimentésének körülményeiről beszélt, aki él, akinek reményt adtak és akiért harcoltak annak ellenére, hogy utasítást kaptak menjenek más helyszínre. Pavelcze döntése jó volt, remek, és érthető, hogy 30 évnyi mentés, kutatás után most elsírta magát. Tisztelet a Hősöknek.

 

Törökország és Szíria határát hétfő hajnalban rázta meg a Richter-skála szerinti 7,8-as erősségű földrengés, amit aztán a déli órákban egy újabb, 7,6-os erősségű földmozgás követett. A katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladta a 11 ezret, a sérültek száma megközelíti az ötvenezret.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai bejelentése szerint újabb két magyar mentőcsapat érkezett meg Törökországba, így számuk már hétre nőtt.

Kint van a Hunor mentőszervezet, az ő csapatuk 16 túlélőt, valamint 12 holttestet emelt ki a romok alól az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közlése szerint.

A Pest Megyei Kutató-Mentő Szolgálat eddig 6 élő embert talált meg a romok alatt.

A Baptista Szeretetszolgálat 10 túlélőt talált mostanáig, kettőt maguktól, kettőt egy török mentőcsapattal közösen szabadítottak ki, két személynek a kimentése pedig jelenleg is zajlik.

Pavelcze László az egyik mentési helyszínen elmondta, hogy épp egy kislány kimentéséért küzdenek. Nem volt elég felszerelésük de dolgoznak és jól haladnak. A Baptista speciális alakulat vezetője sírva beszélt arról, hogy bár felszólították őket menjenek egy másik helyszínre ők maradtak, hogy a kislányt kimentsék, nem adták fel és sikerrel jártak. Igaz egy paranccsal szembeszegültek de egy gyermek élete miatt ők felülírták az utasítást és jól tették. A sokat látott baptista vezető az elmúlt 30 év eltelte alatt most fakadt sírva először pedig sokat próbált ember. Ez is azt jelzi ádáz csata folyik az élők kimentéséért és minden egyes megmentett életért érdemes küzdeni, emberfeletti erővel is.

A Magyar Református Szeretetszolgálat tűzoltókból, katasztrófavédelmi szakemberekből álló Kutató-Mentő csapata kedd éjszaka megérkezett Törökországba, szerdán pedig megkezdték mentési szolgálatukat a szír határhoz közeli Mardin városában, mely város szinte teljes egészében összeomlott a földrengésben.

A Budapesti Mentőszervezet mentőcsapata beérkezett a fogadó-regisztráló állomásra Törökországban, majd a szükséges formalitások után tovább indult Kahramanmaras felé.

Az Életjel mentőcsoport és a Terrorelhárítási Központ kedd éjjel érkezett meg Törökországba, egyelőre nem közöltek adatot az általuk talált túlélők számáról.