hirdetés

Elítélték a rendőröket kővel dobáló menekülteket. Bár az ítélet nem jogerős, a kiskunhalasi menekülttáborban kitört balhé résztvevői elrettentő büntetéseket kaptak. Mellékbüntetésként minden migránst három évre kiutasítottak Magyarországról a letöltendő évek mellé.

halais migráns balhé

Az elsőrendű vádlottra 1 év 6 hónap börtönbüntetést róttak, hasonló mértékű szabadságvesztésre ítélték a harmad- és a negyedrendű vádlott férfiakat. Az ötödrendű vádlottat 2 év börtönbüntetésre ítélték. Továbbá mindegyiküket 3 évre kiutasították Magyarországról. A másodrendű vádlottat – aki nem kapott letöltendő büntetést és elfogadta az ítéletet –, szintén 3 évre utasították ki hazánkból.

Mint bebizonyosodott, az egyik vádlott 34-szer hajigált kavicsot az őrzők felé, a másikuk pedig a kerítésbontásnak volt aktív részese. Ők kapták a súlyosabb büntetést.

A vádismertetés során elhangzott, hogy az egykori halasi tüzérlaktanyában kialakított Menekültügyi Őrizetes Befogadó Központban elhelyezett őrizetesek közül 2 iraki férfi – az első- a másodrendű vádlott – összeszólalkozott, majd összeverekedett az internethasználat miatt. A két férfit a helyiségben tartózkodó hivatásos állományú rendőrök és fegyveres biztonsági őrök szétválasztották és az elkülönítő helyiségbe kísérték. Egyikük a rendőri intézkedésnek ellenállt, a szabályszerűen eljáró rendőrök felé támadó mozdulatokat tett az udvaron.

A csoport tagjai a kerítést elkezdték rázni és agresszív magatartást tanúsítottak. Az őrzött területen tartózkodó egyik fegyveres biztonsági őr ekkor könnygázszóró palackjával vegyi kényszerítő eszközt alkalmazott, hogy a tömeg hagyja el a helyszínt és fejezzék be a „lázadást”.

A könnygáz hatására öt-tíz fő elhátrált a kerítéstől, a többiek azonban továbbra is a kerítés mellett maradtak és továbbra is agresszív magatartást tanúsítottak. Ellenük az őrzött terület kerítésén kívül tartózkodó hivatásos rendőr ekkor alkalmazott vegyi kényszerítő eszközt. A külföldiek erre elhátráltak a kerítéstől, de közülük legalább 15 fő az udvaron található murvával elkezdte dobálni mind a kerítésen belül, mind az azon kívül tartózkodó hivatásos rendőröket és fegyveres biztonsági őröket. Az első kavicszápor körülbelül öt percig tartott. A szolgálati személyek eközben elhagyták az őrzött területet, hogy védőeszközöket, sisakot és pajzsot vegyenek magukhoz, valamint kimenekítették a külföldiek ellátását végző szociális munkásokat.