hirdetés

A bankár, a miniszteri biztos és a focista is előzetesben az Orgoványi és Soltvadkerti takarék miatt.  .  Harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte a Kecskeméti Járásbíróság G. Imrét, a felszámolás alatt álló Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet egykori ügyvezetőjét és két másik gyanúsítottat köztük egy miniszteri biztost és a Hivatalos Labdarúgó Liga ex-alelnökét is .

orgoványi-népszava

Úgy tudni az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet egykori vezetőjét hétfőn vették őrizetbe. Ügyvédje a tárgyalás után elmondta: a hatóság a szintén felszámolás alatt álló Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet és az orgoványi takarékszövetkezet közötti ügylet miatt gyanúsítja G. Imrét hűtlen kezeléssel. Ugyan ebben az ügyben előzetes letartóztatásba helyezték K. Szilárd Miklóst, Magyarország moszkvai nagykövetségének korábbi mezőgazdasági attaséját, valamint Sz. Gyula nyíregyházi vállalkozót, a Magyar Hivatásos Labdarúgó Liga egykori alelnökét is. Sz. Gyula ügyvédje a tárgyalás után azt mondta, hogy védencét vesztegetés és hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt harminc napra előzetes letartóztatásba helyezték. Papp Gábor, K. Szilárd Miklós védője ugyancsak arról számolt be, hogy védencét harminc napra előzetes letartóztatásba helyezték ugyanilyen vádakkal. Az ügyvéd hangsúlyozta, hogy védence nem követett el bűncselekményt. Mindhárom letartóztatott védője fellebbezett a kényszerintézkedés ellen.

Az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet tevékenységének 2014. júliusi felfüggesztése után a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) ismeretlen tettes ellen nyomozást indított. Az MTI kérdésére a rendőrség későbbre ígért tájékoztatást az ügyben.

A Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) 2014. május végén kizárta az integrációs rendszerből az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezetet. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014. július 4-én visszavonta a pénzintézet engedélyét. Az MNB akkori közleménye szerint az SZHISZ azért zárta ki az integrációs rendszerből az orgoványi takarékszövetkezetet, mert a Takarékbank Zrt. vizsgálata súlyos, a betéteket veszélyeztető hiányosságokat tárt fel.

A szakértői vizsgálat megállapította, hogy a takarékszövetkezet válsághelyzetbe került, mert saját tőkéje az általa 2013. december 31-én kimutatott plusz 6 milliárd forint helyett több mint 3,5 milliárd forint negatívumot mutat. A limittúllépésekkel együtt számított szavatoló tőkéje pedig több mint 35,5 milliárd forinttal elmaradt a felügyelet által meghatározott minimális tőkekövetelménytől. A társaság hitelezési mutatója rossz volt, a 90 napon túli késedelmes hitelek aránya 2014 március végére 28,8 százalékra, azaz a törvényben meghatározott plafon csaknem háromszorosára nőtt. A vizsgálati jelentés megállapította, hogy a takarékszövetkezet működése nem felelt meg sem a törvényi és felügyeleti előírásoknak, sem az integrációs, sem pedig a saját szabályzatoknak.

Az orgoványi takarékszövetkezetnek mintegy 28 ezer betétese volt, működési területe Bács-Kiskun megye egy részét fedte le. Az ügyfeleit és a felügyeletet egyaránt megtévesztő társaság betéteseinek kártalanítása megtörtént a 31 millió forintot meg nem haladó megtakarítások esetében. Az előzetes adatok szerint, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) teljes kártalanítási kötelezettsége meghaladta az 54 milliárd forintot.

Németh Lászlóné, a Miniszterelnökségnek a takarékszövetkezetek integrációjáért is felelős államtitkára július 8-án azt közölte, hogy ismereteik alapján olyan súlyos szabálytalanságok történtek az orgoványi takarékszövetkezetnél, amelyek a személyes felelősségre vonás szükségességét is felvethetik. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet ügyében ismeretlen tettes ellen hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomozást indított.