hirdetés

Kilenc pénzügyőr előzetesbe került, nyolc fő háziőrizetbe. Mint ismeretes a héten a TEK tizennyolc NAV-ost fogott el, akik a gyanú szerint segítették a cigicsempész bandákat. A Nyíregyházi Törvényszék szerint a kényszerintézkedés egy hónapira szól egyelőre és azért indokolt, mert tartani lehet a tanúk befolyásolásától.

NAV-sok elfogása-TEK

A Nyíregyházi Törvényszék szombati közleménye szerint a folytatólagosan, bűnszövetségben elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmény miatt indított ügyben a jogsértésben közreműködő kilenc pénzügyőr előzetes letartóztatását legfeljebb 2015. augusztus 31-ig rendelte el a bíróság. Nyolc pénzügyőr gyanúsított esetében a bíróság a gyanúsítottak szabadlábra helyezéséről, egyben házi őrizetének elrendeléséről döntött, melynek időtartama ugyancsak legfeljebb augusztus 31-ig tart.

A bíróság szerint alappal lehet tartani attól, hogy a pénzügyőrök szabadlábon hagyásuk esetén tanúk befolyásolásával, megfélemlítésével, okiratok megsemmisítésével, meghamisításával, vagy elrejtésével az eljárás lefolytatását megnehezítenék, vagy veszélyeztetnék, vagy újabb, szabadságvesztéssel büntetendő bűncselekményt követnének el.

A Központi Nyomozó Főügyészség  csütörtökön közölte, hogy a főügyészség az ukrán határ mentén folyó cigarettacsempészet támogatásával gyanúsítja  a NAV 18 pénzügyőrét. A közlemény szerint a KNYF debreceni regionális osztálya szerdán 25 helyszínen tartott házkutatást, majd a Terrorelhárítási Központ műveleti egységeinek közreműködésével 18 pénzügyőrt és 3 civilt fogtak el.

A nyomozás adatai szerint a NAV Záhonyi Vám- és Pénzügyőri Igazgatósága állományába tartozó pénzügyőrök jogtalan előnyért, hivatali kötelességüket megszegve azzal segítették a cigarettacsempészeket, hogy szándékosan nem fedték fel a beléptetett gépkocsikban elrejtett, ukrán eredetű dohányárut.