hirdetés

Három és fél évvel a vádemelés után az elejétől újrakezdi a bíróság a 2041-ig titkosított kémügy büntetőperének tárgyalását, miután a Fővárosi Ítélőtábla eljárási hibák miatt megsemmisítette az elsőfokú, elmarasztaló ítéletet és új elsőfokú eljárást rendelt el. Mint ismeretes az MSZP kormány titokminiszterét Szilvássyt és az NBH egykori vezérét Galambost ezen perben ítélték két év börtönre.

Laborc-Galambos

A védők várakozásának megfelelően a Fővárosi Ítélőtábla el sem kezdte pénteken tárgyalni a kémügy büntetőperét másodfokon, hanem eljárási hibák miatt visszadobta az ügyet első fokra. A volt titokminiszter, Szilvásy György mellett egykori titkosszolgálati vezetők ülnek a vádlottak padján. A most megsemmisített elsőfokú ítélet elmarasztalta őket egy olyan ügyben, amelyről szinte semmit sem lehet tudni.

Nem először tűnt úgy pénteken, hogy megkezdődik másodfokon a rendszerváltás utáni 25 néhány ritka kémperének egyike. Egyszer ugyanis már kitűzték a másodfokú tárgyalás időpontját: tavaly március végén már összeült volna a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa. Azóta az eljárási hibák javítgatása miatt már több mint 14 hónapot csúszott a másodfokú tárgyalás.

Éppen ezen eljárási hibák miatt semmisítette most meg az ítélőtábla az elsőfokú ítéletet és kötelezte új elsőfokú eljárás lefolytatására a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsát jelölte ki. Ez azt jelenti, hogy a 2011. decemberi vádemelés óta eltelt három és fél év újraindul, azaz Kaposváron meghozzák az elsőfokú ítéletet, majd – talán évek múlva – kerül újra a Fővárosi Ítélőtáblára a 2041-ig titkosított ügy. Persze idő van.

Szilvássy

A titkosítás miatt az elsőfokon eljáró Debreceni Törvényszék katonai tanácsa is végig zárt ajtók mögött tárgyalta a 2012 tavaszán kezdődött pert. Emiatt a tavaly júliusi elsőfokú ítéletnek is csak a rendelkező része volt nyilvános, a szóbeli indoklás és az írásba foglalt ítélet már nem.

Az elsőfokú ítélet alapján 2 év 10 hónap letöltendő börtönbüntetést kapott Galambos és Szilvásy. A volt NBH-vezetőt kémkedésért tettesként, míg az egykori kormánytagot kémkedésre való felbujtásért ítélték el. Az NBH élén Galambost váltó Laborc Sándort bűnpártolásért egy évre ítélték, két évre felfüggesztettve. A negyedik vádlottat, Püski Lászlót a bíróság első fokon felmentette.

Sajnos voltak súlyos eljárási hibák, melyek most az elsőfokú ítélet megsemmisítéséhez vezettek. A tárgyalás az államtitkot – hivatalos nevén nemzeti minősített adatot – is tartalmazó ügyben az emiatti, 2041-ig szóló titkosítás okán zárt ajtók mögött folyt, csak az ítélet rendelkező része nyilvános.

Ebben az ítélőtábla is osztotta a védők eljárásjogi hibákkal kapcsolatos aggályait – mondta Sebes Péter ügyvéd, Szilvásy György volt titokminiszter védője.