hirdetés

Idén sem kapnak a civilek arra pénzt, hogy az AIDS és a HIV Világnap alkalmából prevenciós, figyelemfelhívó és megelőző kampányokat folytassanak. Az állam, azaz az EMMI ugyanis inkább saját állami szervezetét támogatja ezen előirányzott összeggel. A civilszervezetekben úgy tűnik, sajnos nem bízik az állam az Ökotárs és Norvég alapos boszorkányüldözés óta. Pedig az AIDS és HIV betegek száma robbanásszerűen fog emelkedni, ami betudható annak is, hogy hosszú évek óta nem jut állami támogatás a prevenciós kampányokra. 
HIVBár az EMMI Egészségügyi Államtitkársága pár hete még azt írta az Esti Újság szerkesztőségének, hogy folynak még az egyeztetések a közelgő december 1-jei HIV és az AIDS Világnapjakor szokásos civil megmozdulások és prevenciós kampányokra szánt 15 millió forint elosztásáról. Így megdöbbenve olvastuk azt az EMMI levelét, amelyben azt írják, hogy a civilek idén sem kapnak pénzt. Picit durván fogalmazva nem bíznak bennük. Így az állam egy állami szervnek adja ezt a 15 milliós keretet, amit a civilszervezeteknek tettek félre. A hivatalos levél kényege az alábbiakban:

„a rendelkezésre álló forrás hatékony felhasználása és a megvalósítás szorosabb monitorozhatósága érdekében az Egészségügyért Felelős Államtitkárság a 2016. évi támogatást a magas kockázatnak kitett csoportok körében, az állami egészségügyi ellátórendszer szereplője által megvalósított HIV/AIDS prevenciós tevékenységre ( szűrés és kapcsolódó tanácsadás, attitűdformálás ) fordítja.”

Azt ugyan nem tudjuk, hogy vajon, ha elmarad a civilszervezetek kampánya, akkor ki megy majd HIV- és AIDS-szűrésre, amire az EMMI most átcsoportosította a civileknek szánt összeget. Kinek fognak vajon tanácsot adni az állami szervnél, ha nem mennek a betegek? Hogy fogja megszólítani az állam ezen veszélyeztetett köröket, akik félnek, rettegnek, bujkálnak , és bizalmatlanok az állami szervezetekkel? Hogy fog egyáltalán kampányt és egyáltalán figyelemfelhívást, prevenciós megmozdulásokat elérni egy szűrő- és tanácsadó szervezet? S legfőképp, miként fog kommunikálni a veszélyeztetett célcsoportok tagjaival?

Nem tudni. Azonban az már tény, hogy a civilszervezetek idén sem kapnak semmit sem az EMMI-től, a HIV és AIDS Világnap prevenciós kampányára.

Pedig sajnos a statisztikák azt mondják, hogy ezen betegek száma egyre nő, megint. Sőt rettentő nagy robbanás várható az AIDS- és HIV-betegek számában. Így a civilszervezetek folyamatos, éves kampánya nagyon fontos lenne. Azonban a tavalyi évet leszámítva civilek 2010-óta erre nem kapnak állami támogatást valamilyen rejtélyes oknál fogva. A szervezetek helyzetén pedig a hírhedt Ökotárs Alapítvány boszorkányüldözése óta sok reménykeltő pozitív változást alig alig tapasztalni az állam részéről.

(Csákány)