hirdetés

Folyik az ismert tévés lejáratása. Ország világ pedofilnak és molesztálónak tartja, holott emiatt nyomozás sosem folyt a férfi ellen. S jogerős ítéletben sem marasztalták el. A molesztálási ügybe keveredett férfi jelenleg is az egyik országosan elismert főiskola tanára az az S. Pál, akiről múlt héten – több évtized után derült ki -, hogy gimnáziumi tanárként állítólag molesztálta a tanítványait. Óraadóként többféle képzésben is tanít, pár hónapja még felvételiztette is a főiskolára jelentkező gimnazistákat. A tévést állítólag a kipattant botrány miatt elküldik, pedig szeptembertől az ő vezetésével indult volna az új, kreatív producer szakirány.
Huszonöt év elteltével derült ki a 444.hu cikkéből, hogy egy budapesti elit iskola, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumának népszerű magyar tanára, S. Pál rendszeresen molesztálta a diákjait. A férfi a szülők nyomására akkor elhagyta az iskolát, azonban eljárás nem indult, egyik napról a másikra gyakorlatilag eltüntették, bár ezt megelőzően nemcsak tanított, hanem nyári táborozásokat is szervezett, ahol szintén zaklathatta a rá bízott gyerekeket.
S. Pál utána televíziós szerkesztőként helyezkedett el, a Repeta, és más ifjúsági műsorok készítésében vett részt a közszolgálati televíziónál. A 444.hu-nak azt állította, hogy a tévés karrierje idején már nem közeledett gimnazistákhoz, a 25 évvel ezelőtti iskolai lebukása megváltoztatta az életét. A lap szerint „most vidéken él, egy eredetileg nyaralónak vásárolt házban, állandó munkája nincs, egykori tanítványait néha nyomasztja azzal, hogy nyomorog”.
„Egyszerűen nem értem, hogyan hagyhatták korábban futni, hiszen így újra fiatalok közelébe kerülhetett. Az első cikkből már kisakkoztam, hogy ez az ember megegyezik azzal az S. Pállal, aki a Budapesti Kommunikációs Főiskolán tanít” – mondta ezzel szemben egy hallgató, aki az ügy érzékenysége miatt kizárólag név nélkül nyilatkozott. Mint mondta S. Pál az egyik állandó óraadó tanár az elismert képzéseket nyújtó felsőoktatási intézményben, vizsgáztat és felvételiztet is, egyáltalán nem olyan “vidéki elvonultságban”, mint ami a cikkből lejött.
„Ez nem jelenti azt, hogy bármit csinált is bárkivel. De az az elképesztő, hogy korábban megúszta, és így most is 19-21 éves fiatalokkal dolgozik együtt, ez a része a főiskolának olyan, mint egy művészeti campus” – mondta a portál forrása. Szerinte az mindenesetre furcsa, hogy nagy a hallgatás, pedig a máskor nagyon aktív diákok közül biztos sokan ráismertek tanárjukra.
A Budapesti Kommunikációs Főiskola (BKF) honlapja alapján valóban itt tanít S. Pál, az okleveles mozgóképművész szakon. A 4 féléves képzés államilag támogatott és önköltséges formában is indul, utóbbi 449 000 forintba kerül félévenként, levelezősöknél a tandíj 379 000 forint. A főiskola meghirdetett „kreatív producer” specializációnak szeptembertől ő lett volna a vezetője – olvasható a honlapon. Erről az új szakirányról azt írják a weboldalon, hogy S. Pál, mint „szerkesztő, dramaturg” vezetésével „a művészeti területen megszerzett alapképzettség után olyan plusz tudás megszerzésére ad lehetőséget, amely a média szerteágazó világában érvényesíthető”.
Born Ádám, Balázs Béla-díjas rendező, a mozgóképművész szak szakmai vezetője megerősítette, hogy a náluk tanító S. Pál azonos a diákok molesztálását beismerő korábbi gimnáziumi tanárral. Mint mondta, az biztos, hogy ezek után nem taníthat a Budapesti Kommunikációs Főiskolán, erről előzetesen már egyeztetett is vele.
„Megdöbbentő az egész történet, és nagyon sajnálatos. Nem egy lelkiismeretlen ember, biztos vagyok benne, hogy 25 éve küzdött ezzel, hurcolta végig, hiszen akkor a büntetés elmaradt, így feloldozást sem kaphatott” – mondta Born, aki egyes tévés produkciókból már a köztévés időszakából ismerte S. Pált. Szerinte ez így a legtragikusabb, valódi „sakk-matt helyzet”, hiszen végül mégis kiderült.
„Ez így olyan, mint egy 25 évvel későbbi kivégzés, ami sokkal rosszabb. Akkor kellett volna lépni” – mondta, hozzátéve, hogy „nem akarja felmenteni, de az biztos, hogy ezek után sehol nem fog majd a képességeinek megfelelő állást találni”. A BKF-en több osztályban is tanított, televíziósokat, mesterszakosokat, megbízható, nagyon művel tanárnak tartották Born szerint. Több diákja ráismert a róla szóló cikkek alapján, Born Ádámnál páran érdeklődtek is. „Az intézményünk nyilván nem hibáztatható, szeptemberben közölni fogjuk a hallgatókkal, hogy már nem tanít nálunk”- mondta. S. Pál nemrég felvételiztetett is, a vele meghirdetett specializáció vezetésére ezután mást keresnek.