hirdetés

Elkezdődött a monstre adócsalási per a Szegedi Ítélőtáblán, ahol a vádlottak száma majdnem félszáz. Van ügyész, termelő és kereskedő is a vádlottak padján, akik közül sokan azt sem értik, miért lettek elítélve. Az elhíresült gabonacsalási ügyben a Gyulai Törvényszék elsőfokú ítéletében 80 év börtön és fegyházbüntetést rótt ki a vádlottak jelentős részére. Az Esti Újság úgy tudja, van olyan terhelt gazda is, aki szerencsétlen nemcsak adót, de az áfát is befizette az államnak, mégis csalással vádolják, s ezt nem érti.

gabona-szeged.ma

Egykori ügyész is volt a vádlottak között, aki társaival együtt nagy értékű áfacsalás miatt súlyos fegyházbüntetést kapott első fokon a Gyulai Törvényszéken. Összesen 43 vádlottja volt annak a monstre pernek, amely egy kecskeméti áfacsaló társaság bűncselekményeit tárgyalta. A per elfogultság miatt került Gyulára, onnan a másodfokon ítélkező Szegedi Ítélőtáblára. A másodfokú tárgyalásra már csak 36 vádlott maradt – a többiek esetében jogerőre emelkedett az elsőfokú verdikt.

A vádirat szerint csak papíron adták el külföldre a nagy mennyiségű gabonát a vádlottak, jól szervezett bandaként működtek – valójában azonban nem ment ki az országból a gabona. Gabonatermelők is részt vettek a bűncselekményben – ők a tárgyaláson azzal védekeztek, hogy a szabályszerű gyakorlatot folytató gabonakereskedők sokára, vagy egyáltalán nem fizettek a búzáért. De ők nem is tudták, hogy az eladott gabonájuk nem hagyja el az országot. Mondjuk erre sok lehetőségük sem volt ellenőrizni, hisz nincs olyan jogszabály jelenleg, hogy ilyen esetekben a vevőnek egészen a magyar határig kellene követnie vagy kísérnie a kamionokat, videózni, dokumentálnia, nehogy aztán súlyos éveket kapjon. A gazdák egyike, aki az Esti Újság kérdésére válaszolt ügyvédjén keresztül, nem is érti az egész ügyet, hisz ők egyszerű gazdák, termelők, nem jogi képesítéssel rendelkező emberek és nem is business manek.

Ügyfelem valóban értetlenül áll az események előtt, és én is. Befizette az adót és az áfát is az eladott, értékesített gabona után. Alá kellett írnia papírokat is. A vevők közölték, hogy külföldre megy a termény, létező személyek voltak, létező kamionok vitték el a megvett gabonát, ügyfelem jóhiszemű eladóként járt le, mint minden egyes boltban azt az eladók vagy a tulajdonosok teszik. Remélem, védekezésünket a T. Ítélőtábla elfogadja, és meghozza a megfelelő, ügyfelem részére is elfogadható ítéletet, hisz nem követtünk el bűncselekményt, mint ahogy azt a vádirat tartalmazza – mondta dr. Szabó Gyula az Esti Újságnak.

A vádirat szerint gyanús, hogy a fővádlottak készpénzzel, és azonnal fizettek. Értesüléseink szerint a nagy gabonabrókerek többnyire készpénzzel járják az országot és vásárolják fel a gazdáktól a terményeket. Legfőképp azért, mert ez egy komoly érv egy termelőnek, hogy ott a pénz, azaz adja el a terményét vagy a jószágát a kereskedőnek ott és azonnal. A verseny nagy. Sajnos a gazdák, mivel az elmúlt évtizedekben már sokszor voltak becsapva és bukták el vagyonukat az átutalásos fizetők miatt, akik aztán sosem fizettek, már nem bíznak, csak a jó ropogós készpénzben. Hány olyan eset volt, hogy süldők százait vették át a gazdáktól, és futhattak a pénzük után. Vagy ott volt a nagy pulykafeldolgozó üzem esete, amelynek a felszámolását épp az exminiszterelnök Bajnai Gordon vezényelte le, és ahol hány gazda lett öngyilkos, mert a leadott pulykái és libái után sosem kapta meg a jussát.

Bár a termelők nem minősültek a bűnszervezet tagjainak, érdekes és elgondolkodtató a vád ellenük is, hisz épp a fenti eseményeket, előzményeket hagyta figyelmen kívül a vádhatóság, amely talán a gazdák jóhiszeműségét és ártatlanságát erősítette volna.

Sok vádlott a gyulai elsőfokú ítélet után hangoztatta is, hogy emberölésért sem szoktak ennyit adni – 10 év fegyházbüntetést kapott az elsőrendű, 9 évet a másodrendű, 8 évet a harmadrendű vádlott. Összesen 43 vádlottja volt annak a pernek, amelynek során több mint 80 év szabadságvesztést osztott ki az első fokon eljáró Gyulai Törvényszék. Mivel a vádlottak egy része az ítélet szerint bűnszervezet tagjaként követte el tettét, őket feltételesen sem bocsátották szabadlábra.

Az elsőfokú ítélet kihirdetése hallatán először a másodrendű vádlott, D. Szilvia könyvelő ájult el, miután elhangzott, hogy adócsalás, magánokirat-hamisítás miatt 9 év fegyházbüntetésre ítélte őt a Gyulai Törvényszék, és feltételes szabadlábra sem bocsátható. A bíró mentőt hívott, ők pedig a vádlottat a kórház sürgősségi osztályára szállították.

Amikor rá került a sor, és elhangzott, hogy 6 év fegyházra ítélte a bíróság, továbbá ő sem kerülhet feltételesen szabadlábra, a negyedrendű vádlott, a volt ügyésznő, dr. K. Edit rángatózni kezdett, kapkodta a levegőt. A mentők őt is elvitték a sürgősségi osztályra.

A kiszabott több mint 100 millió forint vagyonelkobzás, illetve pénzbüntetés egy része a vádlottakat sújtja, más része a cégeiket. Csak azokat a vállalkozásokat nem büntették meg, amelyek időközben megszűntek.