hirdetés

Gyárfás Tamás vádlott vallomást tett a közismert médiaguru Fenyő János gyilkossági ügyében. Gyárfás tagadja, hogy megbízta volna Tasnádi Pétert, vagy épp Portik Tamást Fenyő János megölésével. Az 1998-as leszámolás után így köztudott volt az éjszakai életben és így a rendőrök között is, hogy Gyárfásnak valamiféle köze lehet az ügyhöz. Azonban a rendőrség ezt a szálat több mint 10 évig évig nem vizsgálhatta, pedig a KBI szerette volna.

 

Mint ismeretes Fenyő János médiavállalkozót 1998-ban ölte meg Budapesten Jozef Rohác, aki emiatt már jogerős szabadságvesztését tölti. A leszámolási ügyben hetekig ment a vita a BRFK és a KBI között, hogy ki illetékes az ügyben nyomozni. A leszámolás után nem sokkal Acifi Nijazit hozták összefüggésbe a leszámolással, a férfi fel is adta magát mert biztos volt benne a helyszínen hagyott nyomok és DNS mintákhoz semmi köze. Már ekkoriban a budapesti éjszakai életben terjedt a hír, hogy Fenyő megölése nem jött rosszkor az akkori Napkeltés Gyárfásnak, akinek a reggeli műsorában az akkori politikusok hazajártak, ő volt a baloldal szócsőve vagy, ahogy most nevezik a kormány lakájmédia műsora. A KBI nyomozói is tudtak ezen információról, de nem nyomozhatták ezt a szálat. Hogy miért ? Azt máig homály fedi.

Ráadásul Gyárfás és Fenyő vitás ügyében a maffia vezetői napra készek voltak, ami érthető, hisz Gyárfás és Portik ekkoriban már szoros kapcsolatban voltak, az éjszakai élet pedig ekkoriban már a politikai körök kiszolgálója volt bizonyos ügyekben.

A Fenyő ügyben a Fidesz 2010-es kormányra kerülése után már a nyomozók ezt a szálat is vizsgálták, tehették mert senki nem tiltotta meg nekik. Ráadásul a leszámolásos ügyekben pentítóvá vált a rendőrök által Conti Caros maffia főnök 2004-es vallomását is leporolták, amelyben R. László erről is részletesen mesélt. Igen igen ezt a vallomást is a baloldali Gyurcsány kormány idején bizony jegelték, nem kellett. R.Lászlónak azt mondták idézzük szó szerint a rendőri vezetők : maffiózókkal nem alkuszunk !! Igaz ezzel a leszámolási ügyeket sem oldották meg. De térjünk a lényegre.

Most az ügyészség a jelenlegi eljárásban azzal vádolja Gyárfás Tamást, hogy ő bízta meg az azóta már más ügyekben jogerősen elítélt Portik Tamást és Tasnádi Pétert Fenyő János megölésével.

A vád szerint Portik meg is szervezte a gyilkosságot, ő bérelte fel Jozef Rohácot. A vád szerint Fenyő János és Gyárfás Tamás között az 1990-es években üzleti, elszámolási vita, hatalmi harc robbant ki az RTV Újság, a Nap TV és más ügyek miatt. Perek indultak, nyilvánosan fenyegették egymást a felek, Fenyő János terhelő adatokat próbát gyűjteni Gyárfásról és lejárató cikkeket íratott róla a Népszavában. Az ügyészség szerint emiatt határozta el Gyárfás, hogy megöleti riválisát, előbb Tasnádi Pétert bízta meg azzal, hogy 12 millió forintért végezzen Fenyő Jánossal. Tasnádi ebből hatmilliót meg is kapott, de nem teljesítette a megbízást.

A vád szerint ezután fordult Gyárfás Portik Tamáshoz, hogy ölesse meg Fenyő Jánost. A keddi tárgyaláson Gyárfás Tamást a Portik Tamás által rögzített hangfelvételek alapján kérdezték Tasnádi Péterhez fűződő kapcsolatáról.

Mi úgy tudjuk Tasnádi más maffia főnököket is megkeresett a nagy Gyárfás kérésről, de mindenki megmosolyogta a hírt és a lehetőséget. Érdekes, mert Portik is tudort a Gyárfás azon kérésről amit Tasnádi hangoztat. Az is lány, hogy Portik elmesélte mindezt olyan embereknek, más banda vezetőinek is, akik sosem voltak ugyan a barátai, de akkori érdekeik és üzleteik miatt  komoly kapcsolatban voltak. Így hamar képbe került Gyárfás neve és a Fenyő-gyilkosság..

A bíróság kérdésére Gyárfás vádlott, hogy félt-e Tasnádi Pétertől, nemmel válaszolt. A bíróság kérdésére, hogy akkor Portik Tamásnak 2004-ben miért mondta azt, hogy “kiveri a víz”, ha arra gondol, hogy Tasnádi kiszabadul a börtönből és megkeresi, Gyárfás Tamás azt mondta,

Nem félt, hogy Tasnádi erőszakot alkalmaz vele szemben, inkább attól tartott, hogy “belekeveri” Fenyő János meggyilkolásába.
Ezzel kapcsolatban elmondta: Tasnádi 2003-ban felhívta a börtönből és azt mondta, Kovács Lajos, az ügy korábbi főnyomozója rá akarja venni, hogy tegyen vallomást ellene a Fenyő-ügyben. Arra a kérdésre, hogy miért akarta volna egy rendőr rávenni Tasnádit, hogy vallomást tegyen Gyárfás ellen, Gyárfás azt mondta, akaratán kívül félretájékoztatta Kovács Lajost egy dátumról a Nap TV-vel kapcsolatban, ami miatt a nyomozó azt gondolta, ő állhat a bűncselekmény mögött, ráadásul az alvilági kapcsolatai és a gazdasági helyzete is ellene szólt. Arra a kérdésre, hogy miért nem jelentette fel Kovács Lajost vagy Tasnádit, és miért nem használta fel a médiát, hogy tisztázza magát, azt válaszolta, szégyellte, hogy a neve egyáltalán kapcsolatba kerül a Fenyő-üggyel, emellett soha nem élt vissza azzal, hogy lehetősége volt közéleti műsort készíteni. Hozzátette: ráadásul nem is volt bizonyítéka, hogy Tasnádit valóban vallomásra akarta volna rávenni a rendőrség. Azt mondta:,
a rendőrség hamar “bedobta” a nevét a köztudatba a gyilkossággal kapcsolatban, ez pedig “kapóra jött” az alvilágnak, Tasnádi és Portik is “esélyt látott” arra, hogy “keressen” az ügyön.

Tasnádi Péter volt feleségének vallomásával kapcsolatban Gyárfás Tamás azt mondta, a nő előbb védte Tasnádit, majd amikor megromlott a kapcsolatuk, azért, hogy volt férjének ártson, vallotta a nő azt, hogy Tasnádi megbízást kapott Fenyő János megölésére Gyárfástól.
Gyárfás Tamás arról is beszélt, hogy egy félreértés nyomán terjedt el a városi pletyka még 1997-ben, hogy megbízást adott volna Fenyő János megölésére Tasnádinak, és Tasnádinak “megtetszett a dolog”, mert ezzel fenn tudta tartani a “keresztapa-nimbuszát”. Ám amikor a rendőrség is elkezdte komolyan venni a lehetőséget, már azt mondta Tasnádi, hogy csak “lehúzta” Gyárfást, aki “egy balek”. A bíróság felvetette, hogy ha Gyárfásnak konfliktusmentes volt a kapcsolata Tasnádival, aki jelentős pénzt is hozott neki a hirdetésekkel, akkor miért állította Tasnádi, hogy megbízást kapott Gyárfástól a gyilkosságra.

Azzal kapcsolatban, hogy Gyárfás Tamás tízmillió forintot adott a börtönből éppen szabadult Tasnádinak, Gyárfás több magyarázatot is adott már az eljárás során, ezeket a keddi tárgyaláson fenntartotta, így többek között azt, hogy Tasnádi megzsarolta, ráijesztett, “lehúzta”, de mondta azt is, hogy azért adott pénzt, mert “jobb a békesség”, valamint, hogy félt, hogy Tasnádi hamis vallomást tesz, amivel belekeveri a Fenyő-ügybe. A pénzzel kapcsolatban elmondta, nem írtak róla papírt, bár “nem volt illúziója”, hogy Tasnádi visszaadja-e azt.

A per csütörtökön folytatódik.

Gyárfás Tamás bár súlyos életellenes ügyben vádlott, s mindvégig szabadlábon védekezhetett és csak háziőrizetben volt egy darabig, annak ellenére, hogy a törvények értelmében egy állítólagos megbízó helyzete rosszabb mint annak, aki kivégezte Fenyőt pestiesen mondva. Fura.

Az is érdekes, hogy Gyárfás miután gyanúsított lett az Angol utcai médiaközpontja Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került .

Persze a Fenyő ügynek azaz leszámolásnak volt egy másik érdekes vonala. Ez pedig a Postabank akkori vezérének személye. Princz sem volt jóban Fenyővel, s neki is a pletykák szerint jókor jött a médiaguru kivégzése.

( Csákány Tibor )