hirdetés

Egy elítélttel üzletelne a Magyar Nemzeti Bank az utolsó még magánkézben lévő Munkácsy trilógia ügyében. Az MNB ráadásul 6 millió dollárt, azaz 1,6 milliárd forintot adna a Golgotáért, Pákh Imrének, a magyar származású amerikai műgyűjtőnek, akit nemrég felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a Fővárosi Törvényszék több társával együtt a hírhedt Őssejt perben. A sors pikantériája, hogy az elítélt műgyűjtő 9 millió dollár azaz 2,5 milliárd forint alatt nem üzletel Matolcsyékkal és nem aggódik, mert van más vevője is a Golgotára.

munkácsy-trilogia

9 millió dollárt azaz több mint 2,5  milliárd forintot kér a Munkácsy Mihály által festett Golgotáért tulajdonosa, vitéz Pákh Imre. Az MNB azonban 6 millió dollárt szán az utolsó nem állami kézben lévő Munkácsy Trilógia darabjáért. A sors fura pikantériája, hogy az MNB egy elítélttel üzletelne, hisz nemrég Pákhot első fokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék, a hírhedt Őssejt perben.

Tény, hogy még Pákh elítélése elött megvehette volna az MNB a képet de nem tette. Állítólag azért nem mert először pár százezer dollárra értékelték a remekművet. Ezt az esti Újságnak maga a műgyűjtő sem titkolta.

Kétszázezer dollárt is halottam, meg többet is. A golgota ára azonban minimum 9 millió dollár. Vannak jelentkezők , akik komolyak, akárcsak az MNB. Az, hogy elítélt a bíróság nem jogerősen úgy vélem nem befolyásolhat semmit.-mondta Pákh Imre.

Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke nem titkolta, hogy a Debrecenben megtekinthető Krisztus trilógia tagjáért, a Golgota című festményért az MNB csak annyit adhat, amennyit az állam meghatároz, ezt egy kormányrendelet rögzíti. A jogszabályt tavaly júliusban egészítették ki; eszerint három igazságügyi műtárgy-becsüsnek kell értékelést készítenie a műtárgyról, és ennek alapján lehet dönteni az árról – emlékeztetett Gerhardt Ferenc. A becsüsök egy árintervallumot adnak meg. Ez esetben a felső határ a 6 millió dollár, az MNB igazgatósága ennek alapján hozta meg a határozatát arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank ennyit fizethet érte, többet nem.

Az MNB alelnöke hozzáfűzte – a szakértők kijelölését ért sajtókritikákra reagálva -, hogy a már említett kormányrendelet előírása szerint a témafelelős, jelen esetben a Szépművészeti Múzeum felállít egy hármas bizottságot, amely kijelöli a három igazságügyi műtárgy-becsüst, és ők állapítják meg az árat. Vagyis többszörös szűrőn megy keresztül a folyamat.

A Krisztus Pilátus – a trilógia másik darabja – 5,7 millió dollárért került kanadaiból magyar tulajdonba, és ez a piaci ár – mondta az MNB alelnöke. Ami önmagában is jelzésértékű, és ez is a 6 millió dolláros limiten belül van.

Gerhardt Ferenc jelezte ugyanakkor, hogy Pákh Imre többször is beszélt arról, hogy lenne vevő a Golgota című képre. Egy amerikai szervezetet említett tavaly márciusban, amely “bejelentkezett” a szóban forgó képért. De már egy Svájcban élő orosz multimilliárdos is érdeklődik a kép iránt a mostani tulajdonos szerint. Az MNB alelnöke lát esélyt arra, hogy a trilógia Debrecenben együtt maradjon.