hirdetés

Elmeszelték a honvédelmi minisztert. Hűtlen kezelés miatt bűnösnek mondta ki a Fővárosi Törvényszék Juhász Ferenc volt MSZP-s honvédelmi minisztert és egykori közigazgatási államtitkárát, Fapál Lászlót, a volt államtitkár fura és sokak szerint kétes lakásvásárlása miatt indított büntetőperben.

fapal-juhasz

A Pesti Központi Kerületi Bíróság által hozott korábbi felmentő végzést megváltoztatva a törvényszék Juhászt két év szabadságvesztéssel sújtotta, amelynek végrehajtását négy éves próbaidőre függesztették fel. A szocialista politikust emellett másfél millió forint megfizetésére kötelezték.

Fapál László exállamtitkárt a törvényszék egyéves szabadságvesztéssel büntette, amelynek végrehajtását két év tíz hónapra függesztették fel. A törvényszék ítélete szerint a volt államtitkár a jogtalanul megszerzett lakás értékének 65 százalékát vagyonelkobzás formájában köteles megfizetni.

Az ítélet nem jogerős, mert azzal szemben a vádlottak és védőik fellebbezést jelentettek be. Az ügyben így a Fővárosi Ítélőtábla mondhatja ki majd a jogerős verdiktet.

Mint ismeretes, Juhász Ferenc honvédelmi minisztereként 2006 júniusában megszegte a vagyonkezelési szabályokat, amikor engedélyezte, hogy Fapál László Zuglóban megvegye a neki 2005-ben határozatlan idejű bérleti szerződéssel juttatott lakást. Mindezt jóval a piaci ár alatt, 66 millió helyett 27 millió forintért. Az első fokon eljáró bíróság azonban nem tartotta megalapozottnak a vádakat és felmentette Juhászékat. Az ügyész azonban akkor fellebbezett.