hirdetés

Elmeszelték a Fidesz egykori hajdúsámsoni nagyemberét. A bíróság börtönbüntetést szabott ki. Vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett hivatali vesztegetés miatt két év, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte első fokon szerdán a Debreceni Törvényszék Máthé Attilát, Hajdúsámson volt fideszes alpolgármesterét.

Pinkovai Elek volt fideszes önkormányzati képviselőt, a másodrendű vádlottat bűnsegédlet miatt 50 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság.
A vádlottak – a hajdúsámsoni önkormányzati képviselő-testület tagjaiként – még 2009 őszén akartak visszakérni – több tanú szerint kampánycélokra – 1-1 millió forintot két helybelitől, akik a lakásukat a tervezett egészségház létrehozásához adták volna el az önkormányzatnak.
A bíróság megállapította: az egyik tulajdonos saját maga ajánlotta fel az ingatlant, a másikat – a volt képviselő lányát – azonban az önkormányzat kérte fel, hogy adja el házrészét. A két tulajdonosnak az önkormányzati képviselő közvetítette az akkori alpolgármester „elvárását”, miszerint az eladást követően 1-1 millió forintot kell visszaadniuk a 16-18 millióra taksált lakások árából.
A bíróság úgy ítélte meg, hogy a volt képviselő felháborodott ugyan az elsőrendű vádlott törvénytelen vesztegetési kérésén, mégis közölte mindezt az érintettekkel. Később több fórumon is hangoztatta egyet nem értését, míg végül az egyik háztulajdonossal együtt saját maga tett feljelentést. A bíróság szerint egyértelműen személyes érintettsége miatt telt be nála a pohár, lánya számára ugyanis komoly megterhelés lett volna az egymillió forint kifizetése.
A törvényszék megállapította, hogy a két vádlott többször is egyeztetett a vesztegetésről, sőt, valamennyi információval a frakciónak is rendelkeznie kellett az eladás körüli bonyodalmakat illetően. Az egészségház megvalósítását egyébként nem az egész testület támogatta.
Egy tanú szerint a projekt a kétmillió forint körül kibontakozott probléma miatt nem valósult meg, a két tulajdonostól a város végül nem vette meg a sámsonkerti ikerházat.
Az ítélet indoklásában elhangzott az is: a törvény szerint korlátlanul enyhíthető annak a büntetése, aki korrupciós bűncselekményt hoz a hatóság tudomására. A volt önkormányzati képviselő tudta, hogy feljelentésével saját magát is bűncselekménnyel vádolja, feljelentése nélkül azonban nem biztos, hogy a konkrét bűncselekményre valaha is fény derül. A bíróság ezért döntött úgy, hogy a másodrendű vádlottat pénzbüntetésben részesíti.
Az ítélet nem jogerős, az ügyész, a másodrendű vádlott és védője három nap gondolkodási időt kért, az elsőrendű vádlott és védője pedig fellebbezett.