hirdetés

Nem semmi. Három év letöltendő börtönbüntetésre ítélték az egykori főrendőrt, Kiss Ernő nyugdíjas tábornokot a Fővárosi Törvényszéken befolyással üzérkedés miatt. Az ítélet nem jogerős. Az ügyészség gondolkodási időt kért, hogy eldöntsék megelégednek-e a sok mindenkit meglepett ítélet miatt. Az ítélet azért is volt váratlan, mert az ügyészség még újabb tanú meghallgatást szeretett volna. Azonban ezt a lehetőséget elutasította a bíróság. Mintahogy a titkos dokumentumok mindegyikét sem ismerhetett meg a védelem, holott ezt is kérték, de a bíróság ennek sem adott helyt. Mint ismeretes Kiss ellen Kocsis István, az MVM egykori vezérigazgatója tett feljelentést, amelyben azt állította, hogy a volt parancsnok másfélmilliárd forintnak megfelelő eurót követel azért, hogy elintézze mentesülését a 15 milliárdos hűtlen kezelés ügyében. A vád szerint Kiss tábornok, Pintér Sándor belügyminiszterre, Polt Péter legfőbb ügyészre, és egy rejtélyes személyre egy elmebetegre hivatkozott, őket azonban az eljárás során nem kérdezték meg.

kiss

Bár az ügyészség szerint a vád egyik tanúja érintett lehet bűncselekmény elkövetésében kimentette a Fővárosi Törvényszék bírája Kocsis István volt MVM-vezért és tanácsadóját, Szász Andrást egy lehetséges újabb büntető eljárás alól. Hisz a bíróság döntése értelmében Kiss feljelentői ellen vesztegetésért nem indulhat eljárás.
Kiss Ernővel szemben befolyással üzérkedésért ítélte el első fokon három év börtönben letöltendő szabadságvesztésre a nyugdíjas tábornokot és szabott ki rá 120 ezer euró értékben vagyonelkobzást.
Mint ismert, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság egykori vezetője, Kiss Ernővel szemben befolyással üzérkedést állítva elkövetett vesztegetés miatt indult büntetőeljárás . A tábornokot a Központi Nyomozó Főügyészségen 2013. december 11-én gyanúsították mega bűncselekménnyel.
A főügyészség szerint a volt rendőri vezető hárommillió eurót kért Kocsis Istvántól, hogy Pintér Sándor belügyminiszter és Polt Péter legfőbb ügyész közbenjárásával mentesítse az MVM egykori vezérét a vele szemben hűtlen kezelés miatt indított büntetőeljárás alól. (A volt vezérigazgató Kocsis egyébként fel lett mentve a 15 milliárdos hűtlen kezelés ügyében ) Kocsis állítólag egy ideig fizetett is a tábornoknak, de miután semmi sem történt, feljelentette Kisst. A sajtóban megjelentek szerint a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) emberei ezt követően 2011 végén és 2012 elején, lehallgatták az egykori cégvezetőt, és ezek a felvételek ma a legfőbb bizonyítékok Kiss Ernővel szemben.
Az ügyészség szerint a lefolytatott bizonyítási eljárás, főleg az annak alapját képező lehallgatási anyagok, igazolták a vádiratban foglaltakat. A vád megalapozottságát az ügyész szerint az sem ingatja meg, hogy Szász András vallomásait nem lehet figyelembe venni, illetve, hogy Kocsis és Szász szembesítése nem vezetett eredményre.
Az ügyész ezek alapján kérte a bírótól, hogy mondja ki bűnösnek a nyugdíjas tábornokot vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedésért, szabjon ki rá börtönbüntetést és a kapott 120 ezer eurónak megfelelő forintot kobozzon el tőle.
A Kiss Ernőt védő Molnár Csaba először azt hozta fel, hogy a bűncselekmény alapján hivatalos személynek is szerepelnie kellene az ügyben, akit az egykori rendőri vezető meg akart volna vesztegetni, de ilyen nincs, sőt még utalás sem szerepel az eljárásban ilyen személyre, vagy valamilyen hivatali beosztásra. Illetve, hogy ha vesztegetésről van szó, akkor a vesztegetésben részt vevő másik félnek, Kocsis Istvánnak és Szász Andrásnak is a vádlottak padján lenne a helye.
Ezt követően az ügyvéd a vád bizonyítékaként felhozott titkos információgyűjtést vesézte ki, mert azzal szerinte nagyon súlyos gondok akadnak. A 2011-ben rögzített Termál fedőnevű és a 2012-es Enigma fedőnevű lehallgatások elrendelése sem volt törvényes a védő állítása alapján, mert többféle indokkal – bűncselekmény-minősítéssel – kérték azok elrendelését. Részleteket sem tudni az NVSZ-akcióiról, már pedig fontos lenne, hiszen ha nem voltak törvényesek a lehallgatások, akkor bizonyítékként sem használhatóak fel az anyagok Kiss Ernővel szemben.
A védő hangsúlyozta, hogy az is kérdéseket vet fel, hogy miért az NVSZ-nél tette meg a feljelentését Kocsis István és miért nem a Központi Nyomozó Főügyészségen. Amelynek vezetőjénél egyébként járt, hogy a zsarolásról beszámoljon, de nem tartalmaztak az általa elmondottak semmi olyasmit, ami miatt az ügyészség úgy gondolta, hogy intézkednie kell. Ráadásul, mint a tárgyaláson Molnár Csaba felvetette, Kocsis azt is elfelejtette megemlíteni, hogy két nappal korábban Kis Ernőnek nagyobb összeget küldött, hogy a zsarolótól megszabaduljanak. Ez szerinte teljesen életszerűtlen.
A védő annak adott hangot, hogy valamelyik információ nem valós a feljelentésben, és ha ez így van, akkor mennyire lehet törvényes az eljárás.
Kitaláltak egy történetet, és az alapján elrendeltek egy nyomozást – Molnár Csaba ügyvéd, aki szerint ez ma az NVSz működési modellje. A védő ügyvéd szerint a tanúk szavahihetősége is megkérdőjeleződött az eljárás során, illetve az sem derült ki, hogy ki lett volna az a hivatalos személy, vagy milyen beosztású illetőről lenne szó.
Pedig Kocsis István mindent megtett, hogy meneküljön a vele szemben folyó eljárásról, hiszen ő maga is elismerte, hogy megkereste saját érdekében a belügyminisztert, a legfőbb ügyészt és az OTP első emberét, Csányi Sándort is – hozta fel Molnár Csaba arra magyarázatként, hogy Kiss azért egyezkedett, vesztegetett, hogy kiderüljön pénzt is hajlandó-e felajánlani Kocsis. A védekezés alapját az ügyben végig ez adta.
 
A bíró ezzel szemben a vádnak adott igazat és küldené három évre börtönbe a rendőrség egykori magas beosztású vezetőjét a jelenlegi belügyminiszter bizalmasát. A bíró az ítélet indoklásában kifejtette: ha a nyugdíjas tábornoknak átadott pénz a szaktanácsadói munkáért kapott jogos díj lett volna, akkor a feleknek nem kellett volna virágnyelven beszélniük. Mindezek alapján a bíróság megállapította, hogy az átadott összeg a jogtalan vagyoni előnyt jelentette. Ezt arra hivatkozva közölte a bíró, hogy a pénteki tárgyaláson lejátszottak egy telefonbeszélgetést, amelyben Kiss Ernő egy ügyvéddel a 120 ezer euró megkapása után arról beszél, hogy nem kapott annyi „mákos pitét”, mint amennyiről előzőleg szó volt. A vádhatóság szerint egy „mákos pite” 10 ezer eurót jelentett.