hirdetés

Botrány a Büki Gyógyfürdőben. Évekig volt gazdasági igazgató egy súlyos gazdasági bűncselekményekben érintett és elítélt férfi, dr. B.Sándor. Azt, hogy miképp merték a fürdő vezetői és a település politikusai a férfira rábízni súlyos százmilliókat, milliárdokat, picit érthetetlen. Az Esti Újság megkereset a fürdő vezérigazgatóját is az ügyben, de egyenlőre nem kaptunk választ kéréseinkre és többek között arra, hogy a gazdasági vezetőjük súlyos bűncselekményben érintett és így minimum a jó erkölcs szabályai szerint ki sem nevezhették volna.

 

Az utóbbi időben több jelentős beruházást is megélő Büki Gyógyfürdő egyik gazdasági vezetőjét úgy nevezték ki, hogy Dr. B.Sándor ellen már évek óta súlyos gazdasági ügyek miatt indult büntetőeljárás. Úgy tűnik ez a nem túl jó ajánló levél sem számított, és nem is izgatta Bük városvezetést sem, és a Gyógyfürdő illetékeseit sem. Pedig Dr. B.Sándort és társait csalás, csődbüntett, közokirat-hamisítás és a számviteli fegyelem megsértése miatt idén január 27-én elítélték, igaz nem jogerősen. A félmilliárdos giga csalást olcsón megúszták a vádlottak, hisz mindenki vagy pénzbírsággal vagy felfüggesztettel megúszta.

Összességében teljesen érthetetlen, hogy miképp kerülhetett Bükre a pécsi férfi, aki bizony nem rendelkezik fedhetetlen múlttal, s vajon miképp mertek rábízni egy ilyen személyre az illetékesek komoly pénzügyeket ? Nos ez elsőre olyan, mintha kecskére bíznánk a káposztát. Azonban valamiért nagyon kellett az elítélt férfi gazdasági vezetőnek, valamit nagyon tudhat, amit mások nem, úgy tűnik.

Persze az ártatlanság vélelme megilleti Dr. B.Sándort a jogerős verdiktig.

Természetesen megkerestük a Büki Gyógyfürdő vezetőjét is Boros László Csabát, aki a Magyar Fürdőszövetség elnöke is, hogy Dr. B.Sándor miképp lehetett kinevezve ilyen súlyos múlttal ? S tudott-e egyáltalán róla a vezérigazgató, hogy a pécsi kollegája súlyos gazdasági bűnügyek miatt magyarázkodik a bíróságon ?

Az eset azért is érdekes, mert jobb helyeken egy ilyen állás betöltéséhez az illetékes jelölteket azért leszokták ellenőrizni. Itt azonban ez elmaradhatott. Az tény, hogy erkölcsit kérhettek a gazdasági igazgatótól, amiben nincs benne semmi, amíg jogerős verdikt nem születik.

De nézzük, hogy a Büki Gyógyfürdőt vezető Boros László Csaba vezérigazgató kollegája, pontosabban a gazdasági vezetője Dr.B.Sándor pontosan mit is tett a bíróság szerint.

Dr B. Sándor, valamint apja id. B. Sándor az I-AXIS Kft résztulajdonosai és ügyvezetői voltak 2009-től, alapítástól, 2011. júliusáig, majd a céget röviddel a felszámolása előtt eladták két vádlott társuknak. Pécsen arról keringtek történetek, hogy Bögyöség azért szivattyúzták ki a pénzt cégeikből, és azért nem fizették ki az alvállalkozókat, mert politikusoknak kellett a kifizetésekért cserébe visszaszivárogtatni belőle.

A Pécs Európa Kulturális Fővárosa projekt egyik jelentős – közterek és parkok címet viselő – jelentős programfejezet a második szakaszában jelent meg fővállalkozóként az akkor létrehozott I-Axis Kft. A megbízás közel 2 milliárd forint értékben, Pécs három nagyobb helyszínén végzendő munkálatokról szólt. Az I-AXIS Kft kft a szerződésben vállalt munkákhoz munkaerővel, eszközökkel, tőkével nem rendelkezett, kizárólag alvállalkozókkal teljesített, akik előfinanszírozták a munkákat, és akiket egyáltalán nem, vagy csak részben fizetett ki, míg Kft-jük az NFÜ-től az összeget több részletben megkapta.
B. Sándorék az alvállalkozóik kifizetése helyett 2009 és 2011 között összesen mintegy 350 millió forintot érdekeltségükbe tartozó kft, illetve saját maguk részére fizettek ki kölcsön címén, a 20 alvállalkozónak összesen 538 millió forint kárt okoztak, melyből 316 millió forint kár nem térült meg, az alvállalkozók egy része csődbe ment, majd miután a kft tartozása a több százmillió forintot meghaladta, a gazdasági társaságot fiktív személyek részére úgy értékesítették, hogy a társaság ekkor még rendelkezésre álló közel 80 millió forint vagyonát eltulajdonították.

Az ügyben a Pécsi Járási Ügyészség 2015-ben különösen nagy kárt okozó üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és további 22 rb. bűncselekmény elkövetése miatt – emelt vádat ellenük és társaik ellen, a Pécsi Járásbíróság 2020. január 27-én kihirdetett ítéletével az első- és a másodrendű vádlottat (id. és ifj. B. Sándort) többrendbeli csalás bűntettében, csődbűncselekmény bűntettében, számvitel rendje megsértésének bűntettében és közokirat-hamisítás bűntettében, a harmadrendű vádlottat felbujtóként elkövetett közokirat-hamisítás bűntettében, a negyedrendű vádlottat felbujtóként és bűnsegédként is elkövetett többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettében, az ötödrendű vádlottat többrendbeli közokirat-hamisítás bűntettében, míg a hatodrendű vádlottat kétrendbeli közokirat-hamisítás bűntettében miatt mondta ki bűnösnek.

Ezért a bíróság az elsőrendű és a másodrendű vádlottat 2-2 évi börtönbüntetésre, 5-5 év gazdasági társaság vezető tisztségviselői foglalkozás gyakorlásától eltiltásra ítélte, a szabadságvesztés végrehajtását 5-5 évre felfüggesztette és mindkettőjükkel szemben vagyonelkobzást rendelt el.
A szokatlanul enyhe ítélet a sértettek nagy számára és magas kárértékre való tekintettel felveti a kérdést, hogy B.Sándorék hallgatásáért cserébe esetleg néhány politikus befolyásolta a Bíróságot az ítélet hozatalában.

Apjával id B. Sándorral közösen dolgoztak abban a cégben is, mintegy évi 140 millió forintos minimum összegű hóeltakarítási szerződést nyert meg tíz évre egy Pécs MJV Önkormányzata közbeszerzésén a szükséges tőke és eszközök nélkül, ahol egyedüliként indult a cég, majd szerződés bontást követően, röviddel a felszámolás előtt ez a cég is értékesítésre került.

A fellelhető adatok szerint Dr. B.Sándor az önéletrajzában „elfelejtette megemlíteni”, hogy büntetőeljárás alatt áll gazdasági bűncselekmények miatt, és az általuk fiktíven eladott cégeknek a visszaélések idején vezetője (pénzügyi ellenőre, ill. ügyvezetője) volt. Ez a büntetőeljárás már 2012 óta húzódott és elsőfokú ítéletet szerint a két év felfüggesztett börtönbüntetésre, vagyonelkobzásra és a kár megtérítésére ítélte.

A két személy által okozott károkat jelenleg sem térítette meg senki, és jelenleg is élvezik az adófizetők pénzéből kapott többmillió forintos juttatásaikat.