hirdetés

Beiktatták Novák Katalin köztársasági elnököt a Kossuth téren ünnepélyes keretek között. A XXI. században a magyarság célja egy jobb, szebb, békésebb, gazdagabb és biztonságosabb életet teremteni. Egy sötét felleg azonban árnyékot vet életünkre: a háború – mondta Novák Katalin. Az Putyin agressziót pedig elítéli Novák.

 

A köztársasági elnök beiktatási beszédében a Kossuth téren, miután megköszönte a bizalmat, és kifejtette, hogyfelelősséget érez azokért is, akik ma még bizonytalanok az alkalmasságát illetően és elutasítóak személyével szemben. Az államfő tíz pontban foglalta össze, hogy mit gondol Magyarország a háborúról:

Elítéljük putyini agressziót.
Nemet mondunk a Szovjetunió visszaállítását célzó minden törekvésre.
Békét akarunk.
Bár ez nem a mi háborúnk, de ellenünk, békeszerető magyarok ellen is vívják. Követeljük a háborús bűnök kivizsgálását, és a bűnösök felelősségre vonását.
Nem vagyunk semlegesek, az ártatlan áldozatok oldalán állunk.
Szuverenitásunkról nem mondunk le semmilyen körülmények között.
Támogatjuk Ukrajna csatlakozását az európai országok közösségéhez.
Készek vagyunk áldozatot hozni a békéért, de nem egyezünk bele olyan döntésekbe, amelyek nagyobb áldozatot követelnek a magyaroktól, mint amekkora fájdalmat okoznak az orosz agresszornak.
Készek vagyunk közvetítő szerepet vállalni a béketárgyalásokban
Az ukrajnai magyarok jogainak biztosításához ragaszkodunk.
Novák Katalin beszélt arról is, hogy első hivatalos útja május 17-én Varsóba vezet majd.

A köztársasági elnök bízik benne, hogy a világjárványokra, a biztonsági fenyegetésekre és a gazdasági kihívásokra adott válaszok mellett jut erő a további építkezésekre is.

Feladatom megtalálni azt a mélységet és magasságot, ahol a magyarok magától értetődő összetartozása van. Az életünknek azokat a dolgait keresem és mutatom majd meg, amelyek túl vannak a pártpolitika természetes szembenállásán – jelentette ki.

A családról is beszélt, amely szerinte a szuverenitás bölcsője. Hozzátette: szót emel azért, hogy segítsék a fiatalokat a családalapításban, a hivatásból és a gyermekvállalásból, idősgondozásból fakadó feladatok együttes ellátásában.

Védjük a teremtési rendet és a teremtett világot – mondta, felhívva a figyelmet a nagycsaládok, a főállású szülők, az örökbefogadók és a gyermekeikről egyedül gondoskodók támogatásának fontosságára. Dolgozzunk azért, hogy a felelős gyermekvállalásnak ne legyen anyagi akadálya – jelentette ki az államfő.

A Parlament épülete előtti ünnepség a katonai díszegység felvonulásával kezdődött, Novák Katalin családja kíséretében, férjével a balján vonult fel a térre. A zászlófelvonás után elénekelték a Himnuszt, majd Kövér László házelnök ismertette az Országgyűlés döntését a köztársasági elnök megválasztásáról.

 

(CsT)