hirdetés

Óriási meglepetés, hogy a kormány kedvelt szakértői szerint is súlyos pénzek hiányoznak az oktatásból. Mintegy százmilliárd forint hiányzik az oktatási rendszerből, amit a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ jelzett is, ezt a kormány várhatóan idén kipótolja – mondta György László, a Századvég Gazdaságkutató Intézet vezető közgazdásza a köztévén.

iskolakezdes testverek

A kormány egyik kedvelt szakértői cége szerint is bizony súlyos milliárdos hiányok vannak a magyar oktatásban. Sőt ezen kritika egybecseng a KLIK kérésével, azazhogy 100 milliárd hiányzik. A kormányt így egy kissé kritizálta a Századvég. György László  azt is közölte, hogy az Eurostat adatai szerint csak 0,3 százalékkal van Magyarország elmaradva az uniós átlagtól a bruttó hazai termék (GDP)-arányosan oktatásra fordított összegben, ami körülbelül ennek a százmilliárd forintnak felel meg.

Az átlageredményeket nézve a magyar diákok az OECD középmezőnyének alján helyezkednek el, azonban ez nagyon egyenlőtlenül oszlik el az országban – ismertette. Nagy a különbség a világ élvonalát képviselő elitgimnáziumok és vidéki leszakadó területek között – mutatott rá a szakértő a köztévében.

A szakértő szerint mindezen leszakadás arra vezethető vissza, hogy a 2013-as átalakítás előtt az önkormányzatok voltak a fenntartók többségében, amelyeknek 20, majd 50 százalékban kellett volna finanszírozni az iskolákat. Mivel sok önkormányzatnak nincsenek saját bevételei, a 20 százalékot sem sikerült kitermelniük sok esetben. Az oktatás irányításának központosításával a területi egyenlőtlenség enyhítését szeretnék elérni – mondta.