hirdetés

Az Esti Újság úgy tudja, hogy több munkaügyi per is elindult, és volt, ahol már nyertek is az ESZOSZ ki nem fizetett alkalmazottai. Az uniós milliárdokból gazdálkodó szövetkezet a tartós munkanélkülieket próbálta munkához juttatni és taníttatni. A program részben sikeres volt, de fizetést hosszú távon már nem sokan kaptak a 2800 munkásból, mert a szövetkezet nem tudta elkezdeni az állami erdők kitisztítását.

ESZOSZ x

Vidéken, Szolnokon és Hajdú Bihar megyében is, úgy tudjuk, elkezdődtek a munkaügyi perek az ESZOSZ-alkalmazottak ügyében, akik minden bizonnyal mind megkapják az állami béralapból a hathavi jussukat. Ami némi öröm az ürömben. A 2800 alkalmazottból, hogy hányan indítottak pert a szövetkezet ellen, amely elnyerte az uniós milliárdokat az FVM és az EMMI jóváhagyásával, nem tudni.  A béreket azonban az állam köteles megfizetni mindenkinek.

Úgy tudjuk, a szövetkezet is indított pereket azon alkalmazottak ellen, akik az ESZOSZ telefonjait, munkaruháit és gépeit eladták, mert ilyenre is volt példa.

A szövetkezet egyébként pert indított az EMMI ellen is, mert azok a szövetkezet szerződését felmondták és az ESZOSZ végfelszámolója szerint mindezt törvénytelenül tette a minisztérium. A pert még nem tűzte ki a bíróság.

Az ESZOSZ ugyanis úgy nyerte el az uniós milliárdokat, hogy az FVM szerződésben vállalta, hogy a szövetkezet az állami erdészeteket kitisztíthatja, s az aljnövényzetet is rendbe teheti. Ebből pedig értékes biomasszát nyerhettek volna az esetenként 10-15 éve munkanélküli újrafoglalkoztatottak. Az állam adókat tudott volna beszedni, a tb fizetve lett volna, azaz mindenki jól járt volna. Azonban az erdőkbe nem engedték be dolgozni az ESZOSZ munkásait.

Eközben a Hajdú Bihari Napló arról ír, hogy hónapok óta hiába kérik vissza egészségügyi kiskönyveiket az Első Magyar Környezettudatos Szociális Országos Szövetkezet (ESZOSZ) egykori dolgozói. A dokumentum hiányában az érintettek máshol legálisan nem tudnak munkát vállalni, és közmunkát sem kaphatnak. Így nagy szegénységben élnek – panaszolta a szövetkezet dolgozói nevében Tóthné Gábor Ildikó volt munkavállaló a Piac utcai kormányhivatal előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Mint ismert, az uniós pénzekkel együtt 5,8 milliárd forintból gazdálkodó ESZOSZ tavaly tavasszal elsősorban az Észak-Alföldön 2 ezer 800 munkanélkülit vett fel erdei munkára, de nagy többségüknek nem biztosított elfoglaltságot, fizetést is csak egy-két hónapig utaltak. Az érintettek nagy része a mai napig nem kapta meg járandóságát.

Tóthné Gábor Ildikó szerint miközben a télen arról értesítették őket, hogy a cég felszámolás alatt áll, az utóbbi hetekben folyamatosan küldik ki a dolgozóknak a felmondóleveleket. Közben megkezdődött az ügy bírósági tárgyalása Szolnokon. Az érintettek jelentős részének azonban még annyi pénze sincs, hogy oda elutazzon – állította a szószóló.

Az ESZOSZ károsultjai ezért a kormány segítségében bíznak. Azt szeretnék, ha ügyüket kiemelten kezelnék. Járandóságukhoz a bérgarancia-alapból kívánnak hozzájutni. Addig is azonnali segélyt kérnek az államtól.