hirdetés

Hiába küzdöttek az életéért, hiába szorított mindenki annak a siklóernyősnek az életéért, akit drámai és elképesztő módon akartak kimenteni egy fáról. A sportoló sajnos elhunyt. A szakszövetség eddig nem adott ki közleményt a halálesettel kapcsolatosan.

Mint ismeretes június elején egy magas fa tetején akadt fenn egy siklóernyős férfi. A hatóságok nem engedték az ilyen esetekre szakosodott rutinos, tapasztalt alpinisták bevetését, és inkább riasztották a légimentő egységeket. A SIRESZ titkára szerint több dolog vezetett odáig, hogy az épségben a fán landoló siklóernyős végül az érte érkező helikopter rotorjának a szelétől lezuhant a fáról és életveszélyes állapotba került.

A súlyos balesetet nem a siklóernyőzés során kialakult helyzet okozta, hanem az, hogy emberek indokolatlan és szakszerűtlen döntéseket hoztak és megdöbbentően cselekedtek. Az, hogy a Katasztrófavédelem egységei egy eljárásrend szerint járnak el, az természetes. Az is megérthető, ha ebbe az eljárásrendbe nem fér bele, hogy az általuk szükségesnek ítélt mentésbe bevonjanak egy, a siklóernyősök bizalmát élvező, de az eljáró szervezet számára “ismeretlen” ipari alpinistát. Az már nagyon nehezen érthető, hogy ha a bajbajutott képes az önmentésre, segítésének megszervezésére, és sérülésmentes állapotban, teljes tudatában ezt jelzi is, miért nem fogadható el a saját döntése. Érthetetlen viszont, hogy a helyszínen a kommunikáló bajbajutott és az őt segítő pilóta szándékával szemben, a pilóta stabil és fenntartható helyzete mellett, indokolatlan és veszélyes intézkedésbe kezdenek, teljesen alkalmatlan eszközökkel, miközben a Tűzoltóságnak van saját, alpintechnikában jártas egysége, és több olyan önkéntes mentő egységgel is kapcsolatban állnak, akik a mentésbe mint saját vagy “ismert” szakszemélyzet bevonhatóak. Felfoghatatlan, hogy egy helikopter pilóta nincs tisztában azzal, hogy a gépének van rotorszele és annak hatását figyelembe kell vennie. Rémisztő, hogy ha a mentő szervezetek, rendelkeznek a korábbi esetekben tapasztaltan, szakszerűen eljáró, segíteni akaró és munkájukat hivatásként gyakorló – jelen esetben is jelen lévő és az eseményeket követően segítő – szakemberekkel, mellettük, mellőzésükkel ilyen megtörténhet. Bízunk benne, hogy az eset érdemben és minden részletében feltárásra kerül, és többé nem lesz lehetséges, hogy egy felkészületlen és a feladatra alkalmatlan egység azoknak a személyeknek és protokolloknak az utasításai alapján járjon el, mások döbbenetes veszélyeztetésével, ahogy az most megtörtént.-mondta a Siklórepülő Szövetség titkára Zsolnay Péter.

Sajnos több mint egy hónapnyi küzdelem után a siklóernyős a kórházban elhunyt, amit a család jogi képviselője megerősített egy hírportálnak.

A sajnálatos halálesetről a szakszövetség egyenlőre nem adott ki tájékoztatást.

Az ügyben indult nyomozást is befolyásolja ez a tragédia, hisz a sportoló elhunyt, azaz, ha lesz felelőse a brutális mentésnek az sokkal súlyosabb büntetésre számíthat majd.

( Csákány Tibor )